Ваньо Шарков:

Занижен е контролът за съдържание на ГМО в храните

За миналата година са направени 61 проби, а през тази едва 21

Занижен е контролът за съдържание на ГМО в храните

Българска агенция по безопасност на храните  е направила едва 61 проби на храни за изследване на генно-модифицирани организми (ГМО) през 2011 г., което прави около 5 проби на месец. От началото на тази година до септември пък за целите на официалния контрол са взети едва 21 проби за съдържание на ГМО в храните. Данните са  от писмен отговор на министъра на земеделието Мирослав Найденов на въпрос на депутата от Синята коалиция Ваньо Шарков.

"Информацията показва тотална безотговорност и опасно занижен контрол върху храните със съдържание на ГМО от страна на агенцията", коментира  Ваньо Шарков.

Депутатът посочи, че  вероятно заради малкото направени проби от министерството се застраховат, като допълват, че до края на годината ще бъдат направени още 85 проби.

В отговора Министерството на земеделието уверяват, че до момента не са установени фуражи или храни с ГМО на българския пазар.

В същото време през тази година по системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF) е постъпила информация за разпространение на пуканки за микровълнова фурна с ГМО на българския пазар. Те били с вкус на сирене и са внос от Чехия.

"Изтеглени са 62 броя пакети от по 100 грама всеки или общо 6.2 кг пуканки, като е спряно разпространението им на пазара", пише в отговора на земеделското министерство.

"Кой внася 6.2 кг пуканки", пита депутатът Ваньо Шарков. По думите му това показва немарливостта на агенцията за безопасност на храните.

”Остава отворен въпросът и дали на пазара на храни в България не се разпространяват свободно продукти с ГМО”, допълва той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?