Западът засилва опитите да привлече Русия срещу Ислямска държава

Германия повдигна въпроса за възстановяването на Г-8 с участието на Москва

Западът засилва опитите да привлече Русия срещу Ислямска държава

САЩ и Европа засилват опитите да ангажират Русия в битката срещу терористичната организация Ислямска държава, която владее значителни части от Сирия и Ирак, а с атентатите в Париж от 13 ноември повиши напрежението в Европейския съюз, което и без това е сериозно заради бежанската вълна, провокирана от кризата в Близкия Изток.

В неделя американският президент Барак Обама призова Русия да насочи ударите си в Сирия срещу Ислямска държава, а германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер повдигна въпроса за възстановяването на формата на групата на най-развитите икономически страни с участието на Русия и тя отново да е Г-8. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пък стана ясно, че е написал писмо до руския президент Путин, за да предложи по-тясно съвместно сътрудничество срещу Ислямска държава, като то трябва да се приема независимо от ситуацията в Украйна и договореностите за нея.

Обама: Накрая ще унищожим Ислямска държава
 
САЩ са си поставили за цел напълно да унищожат Ислямска държава и лидерите на терористичната организация, заяви американският президент Барак Обама на пресконференция в неделя след среща в Малайзия с лидерите на азиатските държани, които създадоха своя икономическа общност на конференция в Куала Лумпур.

Американският държавен глава заяви, че "в края на краищата Ислямска държава ще бъде унищожена", завоюваните от нея територии ще бъдат върнати под контрола на националните правителство, я всички канали за финансирането на близкоизточните ислямисти ще бъдат напълно прекратени. 

Обама определи Русия като "конструктивен партньор" в сирийските преговори, но изрази надежда руската военна операция в Сирия да се фокусира върху борбата с бойците на Ислямска държава, а не срещу други военни групировки и върху подкрепата на сирийския президент Башар Асад. "Руското ръководство трябва да се прицели именно в хората, които убиха руски граждани", каза той, говорейки за свалянето на руския пътнически самолет в Египет, за което отговорността бе поета от Ислямска държава.

Президентът на САЩ очаква също така Русия да смекчи позицията си за съдбата на Асад и да се съгласи на неговата оставка, без която войната в региона няма да приключи. Москва обаче, дори и след разговора на Обама с руския му колега Владимир Путин в събота в Анталия, не е поела официално ангажимент да подкрепи политически преход, чрез който Асад да се оттегли от властта, а само политически преходен процес.

Преди отпътува за Малайзия от Анталия, Обама заяви, че военната операция на Русия в началните си фази не е допринесла с нищо за възпирането на ИД и дори в някаква степен е подсилила позициите на групировката.

Американският президент заяви, че САЩ и съюзниците им няма да проявят никакво колебание в битката срещу "Ислямска държава" и предупреди, че светът няма да приеме джихадистите атаки в Париж и навсякъде другаде по света като "новото нормално положение".

Той призова световните лидери да отидат на климатичната конференция в Париж в началото на декември, за да покажат, че не ги е страх.

Без участието на Русия САЩ трябва да пратят сухопътни войки

САЩ и Европа трябва да привлекат Русия за съюзник в борбата с терористичната групировка "Ислямска държава". В противен случай САЩ неизбежно ще трябва да изпратят сухопътни войски в Сирия и да понесат почти цялата тежест на разходите по унищожаването на базите на терористите в Сирия и в Ирак, смята Робърт Каган, сътрудник на вашингтонския институт по политология Брукингс, цитиран от "Уолстрийт джърнъл" и ТАСС.

"Европа може да не харесва това, че Москва подкрепя режима на Башар Асад, но "всеки партньор в борбата с Ислямска държава си струва да бъде включен в списъка" със съюзници, подчертава политологът. Той напомня, че за нормализиране на отношенията с Русия призовават не само много немски политици и предприемачи, начело с бившия канцлер Герхард Шрьодер, бившият президент на Франция Никола Саркози и унгарския премиер Виктор Орбан. Призивите на Саркози за партньорство с Москва се подкрепят и от френския президент Франсоа Оланд, който иска формирането на широка коалиция с Русия в борбата с "Ислямска държава", подчертава Каган.

Според политолога САЩ вече не са предишната свръхдържава, защото администрацията на президента Барак Обама допуска пропуски и е прекалено предпазлива. Каган смята, че ще са необходими около 30 000 американски войници и офицери за създаване на буферни зони за бежанците на сирийската граница. Те ще могат да бъдат заменени от турски, саудитски и европейски сили едва след време. Още 20 000 американски военни ще бъдат необходими за изкореняването на "Ислямска държава" от Сирия и Ирак.

Засега всички очаквания на Вашингтон не се оправдаха, посочва експертът, цитиран от американското издание.

Да се възстанови Г-8

Групата на най-развитите икономически страни Г-7 може да се върне към формата Г-8, който включва и Русия, ако кризата в Украйна бъде разрешена и Русия продължава да сътрудничи със Запада за решаването на конфликта в Сирия, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от ТАСС.

"Ако и занапред преодоляваме препятствията в решаването на конфликта в Украйна и ако Русия продължи да работи заедно с нас над решаването на конфликта в Сирия, Западът няма да може и няма да бъде заинтересован от изключването на Русия от редовните дискусии между основни западни страни", заяви Щайнмайер. Той подчерта, че изключването на Русия от Г-8 никога не е било цел.

От март 2014 г. Русия не влиза в неформалния клуб Г-7 на икономически най-развитите страни, обединяващ Великобритания, Канада, Германия, Италия, САЩ, Франция и Япония. Целта на Г-7 е да търси решения на глобалните политически и социални проблеми. Г-8 се превърна в Г-7 на фона на украинската криза и влошаването на отношенията между Москва и Запада, отбелязва ТАСС.

По-рано ТАСС съобщи, че лидерите на западните страни, срещнали се в кулоарите на срещата на високо равнище на Г-20 в Анталия на 15 и 16 ноември, са се споразумели да удължат с половин година санкциите срещу Русия. Според информацията, получена от неназован европейски дипломат, решението е било взето въпреки призивите за по-тясно сътрудничество в борбата срещу терористичната организация Ислямска държава.

Междувременно стана известно, че след атентатите в Париж председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е написал писмо до руския президент Путин, за да предложи по-тясно съвместно сътрудничество, като то трябва да се приема независимо от ситуацията в Украйна и договореностите за нея. Икономическите санкции на ЕС към Русия са до края на януари 2016 година и за да бъдат те евентуално продължени – са необходими гласовете на всички 28 страни-членки.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?