Запазва се приемът след V клас в елитните математически и природоматематически гимназии

Запазва се приемът след V клас в елитните математически и природоматематически гимназии

В елитните математически и природоматематически гимназии ще може да се влиза от V клас, а не само от VII клас, решиха депутатите от парламентарната комисия по образование при второто четене на новия училищен закон. Народните представители заседаваха извънредно през уикенда в Костенец, за да могат до лятото да приемат закона, по който до момента има над 1000 предложения.

В средата на седмицата възможността за прием след V клас отпадна, тъй като БСП не подкрепи предложението, но сега народните представители прегласуваха текстовете от проектозакона за предучилищното и училищното образование.

Изнесеното заседание на комисията завърши със скандал, след като БСП обяви, че с приетите на второ четене текстове от проектозакона помощните училища у нас ще престанат да съществуват. По време на заседанието е било отхвърлено предложението на депутатите от левицата тези училища да се запазят и модернизират.

От ГЕРБ определиха твърденията на БСП като манипулация и опит за създаване на напрежение сред гилдията.

Галя Захариева, депутат от ГЕРБ и член на образователната комисия, обясни пред БНР: "Целта на законопроекта и на всички мерки, които сме си поставили и заложили е всяко дете и ученик да получат в детската градина и училището всяка подкрепа и грижа, от които имат нужда. Там ще работят екип от специалисти, психолози, които заедно с педагогическия колектив на училището или детската градина, с родителите ще гарантират необходимата подкрепа. На следващо ниво в различните центрове, които предлагаме да съществуват, наречи Центрове за подкрепа за личностно развитие ще се осигурява допълнителната подкрепа, от която децата имат нужда в зависимост от своята различност и специалност. Обучението, подкрепата и грижата за децата и учениците с тежка и дълбока умствена изостаналост или с множество увреждания ще се осигурява в Центровете за специална образователна подкрепа, като всички предложения, които сме внесли между първо и второ четене за преобразуването на помощните училища в тези специални центрове за образователна подкрепа са съгласувани и със Сдружението на специалните педагози".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?