Заплатата на бившия сърфист Ник Уудман е 285 млн. долара годишно

Ник Уудман

Бившият сърфист Ник Уудман взима най-високата заплата в света от 285 милиона долара годишно, съобщиха американски медии.

39-годишният Уудман е основател и директор на компанията Woodman Labs, която произвежда и продава портативни камери под марката GoPro, използвани от практикуващите екстремни спортове.

Малките, здрави камери са особено популярни, откакто започна масовата употреба на дронове.

Освен това колоездачи, мотоциклетисти, сърфисти и други любители на екстремни спортове ги закачат по себе си или по средствата си за придвижване.

Това дава страхотни кадри с добро качество.

Според експерти компанията на Ник Уудман струва около 6 млрд. долара.

Идеята на Удман за неговата компания се ражда през 2002 г. докато кара сърф в Австралия и Индонезия. За да финансират начинанието си Удман и съпругата му купуват 600 колана, направени от мидени черупки от пазар в Бали. Всяка им струва по 1.90 долара. Когато се завръщат в САЩ започват да обикалят по крайбрежието на Калифорния и да продават коланите за по 60 долара.

Със спечелените пари и заем от 35 000 долара от майка му, Удман създава първия колан за камерата GoPro. Впоследствие му трябват две години, за да усъвършенства продукта. Семейство Удман правят първия си пробив през 2004 г. когато японска компания поръчва 100 колана за камера по време на панаир за стоки свързани с екстремните спортове. В крайна сметка Удман започва да прави и собствени камери и стойки.

Почитатели на екстремните спортове започват да качват в интернет видеа заснети с камерите GoPro и така компанията набира популярност. В момента камерите GoPro се продават за около 300 долара с всевъзможни приспособления за прикачване, а компанията има 150 служители.

Тъй като Ник Уудман е собственик и директор на компанията, той може да си дава огромна заплата, без да отговаря пред акционери или съдружници.

Медиите изчисляват, че 285 млн. годишно се равняват на над 780 хил. долара на ден, дори през уикендите и празниците.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?