Заплатите на британците са намалели най-много в ЕС през икономическата криза

Заплатите на британците са намалели най-много в ЕС през икономическата криза

Заплатите на британците през икономическата криза са намалели най-много в целия Европейски съюз, съобщи ББС.

Според  данни на Камарата на общините  към средата на 2010 г. почасовото заплащане на труда е спаднало средно с 5.5 на сто.

В Германия този показател е 2.7%, а средно в ЕС заплатите са намалели с 0.7%. Сред страните, където процентът на спад на заплатите е близък с този за Великобритания са Гърция, Португалия и Холандия.

В други страни, които силно пострадаха от кризата в еврозоната, заплатите не са спаднали така стремително. В Испания например за този период те са се понижили с 3.3 на сто, а в Кипър - с 3%. В същото време във Франция работните заплати са нараснали с 0.4%.

Министърът на финансите от кабинета в сянка Кети Джеймисън обяснява това с ”мащаба на кризата при правителството на Дейвид Камерън - цените растат по-бързо”.

Правителството твърди, че се бори с нарастващите цени чрез данъчни мерки. Тези, които получават до 10 000 британски лири годишно, са освободени от данъци - общо 2.7 милиона души във Великобритания.

През 2009 г. държавните служители в страната са получавали средно 16.6 лири на час, а през 2011 г. – 15.80 лири. Заплатата в частния сектор е намаляла от 15.10 лири на час до 13.60 лири.

Споделяне

Още от Свят