Заплатите на министрите ще се вдигат по нов начин

Месечното възнаграждение на висшите чиновници няма да се актуализира на всеки три месеца

Заплатите на министрите ще се вдигат по нов начин

Заплатите на министрите няма да се вдигат на всеки три месеца, както е в момента, съобщава в неделя Нова телевизия. Предвижда се занапред доходите на висшите държавници да не са вързани със средните заплати в обществения сектор, които националната статистика отчита.

Сега заплатите на министрите растат на всяко тримесечие, а пенсиите и минималните доходи по правило се вдигат един път в годината.

Предварителните разчети на Финансовото министерство за прилагане на идеята залагат доходи между 2 и 5 хиляди лева – от заместник- министър до премиер. 

Финансовият министър Владислав Горанов се обяви категорично за смяна на модела на заплащане, който е в момента, тъй като се стига до парадокси. При масови съкращения средната заплата при нископлатените в обществения сектор расте чисто статистически, а с нея - и доходите на депутати и министри.

"Обсъждаме други модели, които да бъдат в основа на тези възнаграждения и те да се променят нагоре или надолу. В най-тежката криза в началото на 2009 г. средните заплати растяха, не защото икономиката вървеше напред а защото се съкращаваха най-ниско платените", коментира Горанов. 

Новите министерски заплати ще се променят, но не просто така на 3 месеца. Те ще са свързани с реални икономически показатели.

Така, ако бизнесът вдига разходи за заплати с 10%, и държавата ще вдига заплатите на своите работници. Ако реалният сектор реже заплати – така ще е и за министрите.

За 2 години заплатите на министрите са се повишили с над 300 лева - над 11%. В същото време инфлация няма. Статистиката отчита поевтиняване на живота с 3%.

Депутатите сами определят заплатите си и ги гласуват в правилника си. В момента взимат по 2886 лева – без бонуси за комисии и за сътрудници. След март се чака поредното повишаване. И управляващи, и опозиция обаче дават заявки, че са готови да подкрепят смяна на схемата.

Депутатите в Германия взимат по 9 хиляди евро, а в съседна Гърция взимат по 6 хиляди на месец. Неофициално обаче се говори, че управляващите от Сириза удържали 40 % от заплатите на своите хора. Гръцките комунисти се оказват още по-крайни - прибирали всичко и отделно сключвали договори с избраниците - за които оставали по 1200 евро месечно.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?