Заплатите вече ще се договарят ежегодно

От следващата година се въвежда ежегодно договаряне на заплатите. Затова се разбраха в сряда синдикатите, работодателите и държавата при преговорите за подписване на социален и икономически пакт  за развитие на България до 2010 г., съобщи БНР.

Значение за договарянето на трудовите доходи ще имат инфлацията, ръста на производителността на труда, нивото на конкурентноспособност и промените в данъчната и осигурителната скала.

За частния сектор всяка година на национално ниво се предвижда приемане на препоръчителен индекс за увеличение на заплатите. Това означава, че ще се определя минималния процент на нарастване, а по отрасли ще се договарят и по-високи нива в зависимост от икономическите показатели за даден сектор.

КНСБ и КТ “Подкрепа” предлагат в бюджетния сектор увеличението да заплатите да се договаря с държавата преди приемането на бюджета за следващата година. За заетите в частния сектор се иска договарянето на заплатите за текущата година да става през месеците март и април, когато се знае процентът на натрупаната инфлация за миналата година и прогнозната за текущата.

Споделяне

Още от България