Започна делото за корупция срещу отстранената бивша президентка на Южна Корея

Бившата президентка на Южна Корея Пак Гън-хе

Бившата президентка на Южна Корея Пак Гън-хе се яви във вторник в съда в Сеул за началото на делото срещу нея след грандиозен корупционен скандал, довел до отстраняването ѝ от поста, предаде Франс прес.

Процесът, който се очаква да продължи месеци, е следващ етап от сагата, започнала миналото лято и белязана от огромни протести срещу президентката. Те ускориха низвергването на Пак - дъщеря на диктатор, избрана демократично, преди да бъде отстранена от власт през март от висшата съдебна инстанция на Южна Корея.

"Обвиняема Пак Гън-хе, каква е професията ви?", попита председателят на съда. "Нямам професия", отвърна тя.

Жената, смятана в течение на десетилетия за политическа "принцеса", пристигна в съда с микробус на наказателните власти и влезе в съдебната зала, придружена от най-малко шестима пазачи.

Шестдесет и пет годишната Пак беше свалена от власт от парламента през декември миналата година заради ролята ѝ в скандала около загадъчната фигура на тайната ѝ довереница и "приятелка от 40 години" Чхуе Сун-сил, която също е подсъдима.

Конституционният съд потвърди в началото на март отстраняването ѝ, в резултат на което беше отнет съдебният имунитет на бившата президентка. Идването на Пак в съда днес е първата ѝ публична поява от задържането и в края на март.

Чхуе, която не е заемала официално никакъв държавен пост, е обвинена, че се е възползвала от връзките си с бившата президентка, за да се сдобие чрез изнудване в замяна на политически услуги с близо 70 милиона долара от големи южнокорейски компании.

Подведени под отговорност са също наследникът на електронния гигант "Самсунг" и президентът на конгломерата "Лоте".

Делото ще даде възможност да се разбере по-добре какви са били връзките между Пак и големите семейни корпорации, владеещи четвъртата по големина икономика в Азия, отбелязва АФП.

Бившата президентка е обвинена, че е допуснала Чхуе - дъщеря на съмнителен религиозен водач, който бил наставник на Пак в продължение на години - да се меси в държавните дела - от висши назначения до гардероба на президентката.

Пак Гън-хе отрича всякакви злоупотреби и обвинява Чхуе, че се е възползвала от приятелството им. Бившата президентка е съдена по 18 обвинения, в това число в корупция, принуда и злоупотреба с власт, и е заплашена от доживотен затвор.

В началото на днешното съдебно заседание тя отхвърли обвиненията в корупция, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?