Започна изтеглянето на "Коста Конкордия" към Генуа

Коста Конкордия потегли на последния си рейс преди да бъде нарязан за скрап, сн. ЕПА/БГНЕС

Италианските властите са започнали в сряда маневрите за изтегляне на буксир на туристически кораб "Коста Конкордия" от мястото на корабокрушението на остров Джилио до пристанището в близост до Генуа, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Круизният кораб се сблъска със скалите точно до брега на острова през януари 2012 година. Планът на властите е след изтеглянето му до Генуа, той да бъде нарязан за скрап.

Корабът е издигнат от морското дъно със специални контейнери с въздух, които са закрепени към него. Той не завъртян на 180 градуса и съпровождан от 14 плавателни съда потегли на буксир към Генуа, където трябва да пристигне в неделя.

Маршрутът му от 370 км ще мине в близост до италианските острови Монтекристо, Капрая и Пианоза и френските Корсика и Елба, за да може да спре там в случай на усилване на вятъра или на морското вълнение. Скоростта на кораба ще е около 2.5 морски възела в час. За успешното приключване на сложната операция е необходимо вятърът да не превишава 15
възела, а вълните да не са по-високи от 2 метра.

Демонтирането му за скрап се очаква да трае около 22 месеца. Цялата операция ще струва на собствениците от "Коста крочере" над 1.5 милиард евро.

Туристическият кораб "Коста Конкордия" е с водоизместимост 114 500 тона, което е два пъти и половина повече от "Титаник". При катастрофата му загинаха 32-ма от общо 4200 души на борда.

Споделяне

Още от Свят