Започна отпускането на еднократните 30 лв. енергийна помощ

Агенцията за социално подпомагане (АСП) започна кампанията за отпускане на 30 лв. еднократна помощ на нуждаещите се, съобщиха от ведомството.

 

Право на 30 лв. имат получилите целева помощ за отопление за сезон 2013/2014 г., както и тези, на които е издадена заповед за отказ поради по-висок доход за отопление с 10 лв.

 

По 30 лв. ще получат и домакинствата, на които е отказана помощ през изминалия отоплителен сезон поради непълна 6-месечна регистрация в бюрата по труда към 1 ноември 2013 г., но към момента продължават да са регистрирани, посочват от агенцията.

 

Тези правоимащи не е необходимо да подават отново молба-декларация до службите за социално подпомагане, твърдят от АСП.

 

Освен това до 31 март дирекциите "Социално подпомагане" ще приемат молби от лица и семейства, които не са подавали молби за отпускане на целева помощ за отопление за отминалия сезон, но отговарят на условията. Ако се подадат молба сега, те също ще получат по 30 лв., посочват от АСП.

 

Всяка молба-декларация ще се обработва по предвидения ред. Той предвижда извършване на социална анкета по постоянен адрес, проверка на всички декларирани обстоятелства от семеен, здравословен, доходен, имуществен характер, които имат отношение към определянето на правото на подпомагане, е посочено в съобщението.

 

Предварителните разчети сочат, че от помощта ще могат да се възползват около 270 хил. души.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?