Започна процес срещу бившия президент на Каталуния Артур Мас

Артур Мас, сн: ЕПА/БГНЕС

В Барселона в понеделник започна дело срещу бившия председател на правителството на испанската автономна област Каталуния Артур Мас и двама негови помощници по обвинения, че са пренебрегнали конституционна забрана и са организирали референдум за независимост на областта, предаде Асошиейтед прес.

Петдневният процес се очаква да възобнови напрежението между централното правителство в Мадрид и поддръжниците на отцепването на богатия район с население от 7,5 милиона души в Североизточна Испания.

На Мас, който се оттегли от ръководния пост миналата година, може да бъде наложена 10-годишна забрана да заема държавни постове заради неподчинение и нарушаване на закона.

Прокурорите искат налагане на глоби и лишаване от право да заемат политически постове за бившия заместник-председател на регионалното правителство Жоана Ортега и регионалната съветничка по образованието Ирене Ригау, обвинени по същото дело за съдействие за свикването на референдума от ноември 2014 г.

Организаторите тогава обявиха, че 80 процента от 2,3-те милиона каталунци, участвали в народното допитване, са подкрепили отделянето на Каталуния в независима от Испания държава. Пет дни преди вота испанският Конституционен съд постанови, че планираният референдум ще е незаконен, но Мас и други каталунски висши представители получиха подкрепа от повече от 40 000 доброволци, които отвориха училищата и разкриха секции за гласуване.

Ние сме с гордо вдигната глава, убедени, че това, което направихме, е правилно. Бихме го направили отново, заяви вчера Мас.

Хиляди привърженици на независимостта организираха днес истински спектакъл, придружавайки подсъдимите до съда в шествие през центъра на Барселона. Протестиращите оформиха 200-метров шпалир в последната отсечка до каталунския Върховен съд, развявайки неофициалните знамена на независимостта. "Ние ще надделеем" се четеше на някои транспаранти на английски език. На огромен плакат беше написано "Обичайте демокрацията".

Мас отказа да отговаря на въпроси на прокурорите на днешното съдебно заседание, но отговаряйки на въпросите на адвокатите си, той обвини централните власти в Мадрид, че не са положили достатъчно усилия да спрат референдума. Той заяви, че целта на правителството му не е била да организира правно обвързващ вот, а по-скоро да научи какво е общественото мнение след масовите протести в предишните години.

Социологически проучвания показват, че жителите на Каталуния, които искат отцепване от Испания, са малцинство, макар хората, които желаят референдум за отделяне, да стават все повече от икономическата криза пред 2008 г. насам.

Новото регионално правителство в Каталуния обеща да приеме закони, които да упълномощят свикването на правно обвързващ референдум по-късно тази година. Не е ясно с какво един нов вот ще бъде по-различен от този през 2014 г., смятан за символичен.

Националното правителство заяви, че няма да разреши референдум и обеща да увеличи инвестициите в Каталуния.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?