Започна процесът за сводничество срещу бившия шеф на МВФ Строс-Кан

Dominique Strauss-Kahn

Бившият шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан се яви пред съда в северния френски град Лил, където срещу него започна процес по обвинение в сводничество. Строс-Кан е един от 14-те обвиняеми по делото - френски и белгийски бизнесмени и полицаи, предаде Франс прес.

Срещу всички тях е повдигнато обвинение в "сводничество при утежняващи вината обстоятелства, чрез участие в престъпна групировка". Според френските закони такова престъпление може да бъде наказано с ефективна присъда до 10 г. затвор и глоба от 1,5 млн. евро.

65-годишният Доминик Строс-Кан, облечен в сив костюм, премина през тълпа от репортери и влезе в съдебната сграда. Според обвинението той е бил главен организатор и участник в оргии в Париж и Вашингтон. Очаква се процесът да продължи три седмици, като самият Строс-Кан ще дава показания не по-рано от 10 февруари.

Следователите са събрали стотици страници свидетелски показания от проститутки, описващи оргиите в хотел "Карлтън" в Лил. Доминик Строс-Кан твърди, че е участвал в такива сбирки, но настоява, че никога не е знаел, че жените в тях са били проститутки.

Проституцията е разрешена във Франция, но сводничеството се наказва от закона.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят