Започва акция за използването на колани в автомобилите

В продължение на 1 седмица във всички страни от ЕС ще се проведе контролна акция срещу нарушения на правилата за движение по пътищата, свързани с пътуването без предпазни колани, съобщава пресцентърът на МВР. Акцията е започнала на 16 февруари и ще продължи до 22 февруари.

Кампанията е организирана от Европейската мрежа на “Пътна полиция” (TISPOL). Прокламираната цел е намаляване на жертвите и пострадалите при катастрофи.

Според статистиката всяка година по пътищата на страните от ЕС при инциденти загиват над 42 000 души. Само в България броят на загиналите е около 1100. Около 30% от жертвите са заради несъобразена скорост. Другите основните причини са неизползването на колани, употреба на алкохол и наркотици.

При досега проведените акции в някои европейски държави е станало ясно, че по-малко от 20 % от пътниците в автомобилите използват обезапасителни колани на задните седалки. Според експертите тяхната употреба би довела до спасяването на около 10 000 живота всяка година в рамките на ЕС.

Българската практика в тези случаи е странна. Законът задължава всички пътуващи да използват колани на задните седалки, но от КАТ са принудени да не спират за подобно нарушение водачите на стари руски автомобили, тъй като те нямат такива колани.

Споделяне

Още от България