Започва протест на таксиметрови шофьори в София и Пловдив

Таксиметрови превозвачи ще протестират в четвъртък София и Пловдив, съобщи БНР.

В София протестът е насрочен за 11 часа пред храма “Свети Александър Невски”. Протестното шествие на колегите им в Пловдив ще премине през основните булеварди на града до 9.30 ч.

Исканията на таксиметровите шофьори са за за увеличаване на минималната възраст на автомобилите, въвеждане на минимум за тарифите и промяна в системата за контрол върху таксиметровите превози.

Председателят на транспортния синдикат "Авто-94" Димчо Иванов обясни, че в Закона за автомобилните превози има два възрастови прага за таксиметровите автомобили - пет години, за да бъдат регистрирани като такива, и за експлоатация на автомобила до 10 години. Протестиращите ще настояват да се премахнат тези изисквания:

Горната граница да се вдигне минимум на 15 години без да има долна граница. При закупуване на една кола- цял живот да я изплащаме и накрая, след като сме я изплатили, трябва да купуваме нова, обяснява представителят на превозвачите пред БНР.

Протестиращите настояват още да отпадне контрола на ИА "Автомобилна администрация" при таксиметровите автомобили и тя да се извършва само от служители на КАТ "Пътна полиция".


Шофьорите заплашват, че ако премиерът не ги приеме започват протести в цялата страна.

Споделяне

Още от България