Започва процедура по импийчмънт на Тръмп

Доналд Тръмп

Камарата на представителите в САЩ ще пристъпи тази седмица към процедура по импийчмънт на президента републиканец Доналд Тръмп, обяви председателката на доминираната от демократите долна камара на Конгреса Нанси Пелоси, цитирана от световните агенции.

Преди това Камарата на представителите все пак ще поиска от вицепрезидента Майк Пенс и членовете на кабинета да се позоват на 25-ата поправка от американската конституция и да обявят Тръмп за негоден да заема президентския пост. Основанието е, че Тръмп, който отказваше да признае загубата си от демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември, е подбудил свои поддръжници да нахлуят на Капитолия в сряда с необоснованите си твърдения, че изборната победа му е била отнета.

В писмо до колегите си от Камарата на представителите нейната председателка пише, че долната камара на Конгреса ще действа с тържественост, но и в спешен порядък, защото остават броени дни до края на мандата на президента на 20 януари.

Пелоси уточни, че днес нейният екип ще поиска да бъде гласувана резолюция, призоваваща вицепрезидента и кабинета да се позоват на 25-ата поправка. Самият вот в Камарата на представителите ще се състои утре. След това вицепрезидентът и кабинетът ще имат 24 часа, за да се задействат. В противен случай долната камара на Конгреса ще пристъпи към процедура по импийчмънт на президента, отбелязва Асошиейтед прес.

"Защитавайки нашата конституция и нашата демокрация, ще действаме в спешен порядък, защото този президент представлява непосредствена заплаха и за двете", подчертава Пелоси. Тя допълва, че "ужасът на продължаващото нападение срещу нашата демокрация, извършено от този президент, е силен - такава е и непосредствената нужда от действие".

Натискът върху Тръмп да подаде оставка се засилва, отбелязва Асошиейтед прес. Вече двама сенатори републиканци призоваха президента, който е техен съпартиец, да се оттегли. Лиса Мъркауски от щата Аляска първа направи това в петък. Вчера към призива ѝ се присъедини Пат Туми от Пенсилвания. Техният колега Бен Сас от Небраска пък каза, че ще проучи евентуалните обвинения, които Камарата на представителите ще изпрати.

Редица компании пък обявиха, че вече няма да даряват средства за кампании на онези конгресмени, всички те републиканци, които са отказали да утвърдят победата на Байдън.

Според запознати източници президентът отново може да се обърне към Руди Джулиани да го защитава при евентуален процес по импийчмънт, отбелязва Ройтерс.

Тръмп е на път да стане първият президент в историята на САЩ, срещу когото два пъти е имало процедура по импийчмънт. Контролираната от демократите Камара на представителите вече гласува за импийчмънт на президента републиканец през декември 2019 г. по обвинения в оказване на натиск върху украинския му колега Володимир Зеленски да разследва Байдън. Контролираният от републиканците Сенат обаче оправда Тръмп през февруари 2020 г.

Джо Байдън трябва да положи клетва като президент на САЩ на 20 януари.

Най-малко 25 дела за вътрешен тероризъм са били заведени в САЩ във връзка със смъртоносния щурм на Капитолия в сряда от поддръжници на президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, като се позова на конгресмен демократ.

Министерството на правосъдието междувременно съобщи, че още двама души са били арестувани за участие в безредиците.

При безредиците на Капитолия загинаха петима човека, сред които един полицай. Втори полицай, участвал в овладяването на ситуацията, е починал след това, докато не бил на работа, но няма официално посочена причина за смъртта му.

При щурма бе убита и ветеранка от военновъздушните сили, която е била на мисия в Афганистан и Ирак.

Колебания сред демократите

Според "Вашингтон пост" самите демократи са разцепени по въпроса дали и доколко настоятелно да се върви към импийчмънт. Самият Байдън дава сигнали, че не иска да се тръгва по пътя на тази процедура, защото това ще разпали с нова сила политическите страсти в страната само 10 дни преди встъпването му в длъжност и ще отклони вниманието от приоритетите, с които той иска да започне президентския си мандат, отбелязва всекидневникът.

За различията между демократите по този въпрос пише и "Ню Йорк таймс". Вестникът цитира един от най-влиятелните конгресмени демократи - Джеймс Клайбърн, че е възможно импийчмънтът да бъде гласуван в Камарата още утре, но да бъде забавено изпращането му в Сената, където трябва да се състои съдът срещу президента и решаващото гласуване. От това следва, че целта е да се избегне бърз ход на процедурата, която очевидно ще продължи и след изтичането на мандата на Тръмп.

Демократите признават, че е невъзможно цялата процедура по импийчмънт, включително съдебното дело над президента в Сената, да приключи преди той да напусне властта след 10 дни, посочва конгресменът. Огромното мнозинство от демократите в Камарата са единодушни, че президентът трябва да бъде импийчнат заради поведението си, но техните лидери все още търсят начин той да бъде наказан така, че да не се пречи на първите дни и седмици от мандата на Байдън чрез неизбежните партийни разпри в Сената, които ще му попречат да се заеме веднага с най-неотложните си задачи, отбелязва Клайбърн.

"Ние сме камара на народните представители, нека да свършим "народната" работа и да гласуваме за импийчмънт на този президент, а Сенатът по-късно да решава какво да прави с този импийчмънт", казва Клайбърн.

"Ню Йорк таймс" цитира и интервю на Клайбърн пред телевизия Си Ен Ен, в което той твърди, че председателката на Камарата Нанси Пелоси обмисля вариант да се гласува импийчмънт сега, но да се задържи изпращането на обвинението в Сената, вероятно след изтичането на първите 100 дни на Байдън като президент. Процесът в Сената не може да започне, без да бъдат получено конкретното съдържание на обвиненията срещу Тръмп. Клайбърн, който е влиятелен поддръжник на новия президент, също изразява подкрепа за тази идея.

Ръководството на демократите в Камарата е заседавало до късно в събота вечерта, обсъждайки как да се процедира по въпроса, като междувременно расте подкрепата сред редовите конгресмени от партията за импийчмънт на Тръмп. До вчера сутринта над 200 от тях (от общо 220) са подписали състава на обвинението, подготвен от двамата техни колеги Джейми Раскин и Тед Лиу, съобщава "Ню Йорк таймс".

А лондонският в. "Файненшъл таймс" отбелязва, че шансовете повторен импийчмънт на Тръмп да бъде подкрепен в Сената са слаби. Сенатори и от двете партии са заявили, че са против такъв ход, предлаган от Камарата.

Макар че все повече сенатори републиканци осъждат действията на президента, довели до щурма на Капитолия миналата седмица, никой от тях не е потвърдил, че ще гласува той да бъде осъден за действията си. Някои от републиканците са казали, че не смятат импийчмънта за най-добрия начин да се потърси отговорност от Тръмп за неговите и тези на привържениците му деяния.

Разцепление в Републиканската партия

Вестникът пише, че щурмът на Капитолия е предизвикал разцепление в Републиканската партия между лоялистите на Тръмп и традиционните републиканци. Последните търсят начин да скъсат с политиката, наложена от президента. Вече няколко високопоставени членове на настоящата администрацията подадоха оставки, а влиятелни партийни дейци и членове на бивши републикански администрации призоваха срещу него да бъдат заведени други наказателни дела след оттеглянето му от Белия дом.

Най-новите в този критичен хор са бившият държавен секрета Колин Пауъл и холивудската звезда Арнолд Шварценегер, който е бивш губернатор на Калифорния. Всички водещи американски и британски вестници дават днес гласност на убийствените критики на Арни, който сравни погрома над Капитолия с "Кристалната нощ" в нацистка Германия през 1938 г., сложила началото на Холокоста и чудовищната политика на Хитлер за изтребване на евреите. Шварценегер, който е отдавнашен критик на Тръмп, пусна в Туитър собствен видеоклип, заклеймяващ действията на Тръмп и на неговите щурмоваци в сряда. За кратко време това видео събра над 10 млн. зрители, отбелязва "Ню Йорк таймс".

А "Вашингтон пост" публикува авторска статия на Дейвид Кендъл, който е бивш адвокат на президента Бил Клинтън и на бившата кандидат-президентка Хилари Клинтън. Той смята, че най-добрият начин да бъде заклеймен Тръмп в създалата се обстановка е той да бъде официално порицан от Конгреса за "жалките" си действия миналата седмица.

"За импийчмънт няма време", посочва той и добавя, че официално порицание от Конгреса успешно е било използвано срещу бивши действащи президенти. Това наистина е символичен акт, но "именно от това има нужда в този момент: незабавно двупартийно, силно, недвусмислено, неоспоримо и ясно осъждане на поведението на Тръмп, което следва да бъде окачествено като измяна както на неговите задължения като държавен глава, така и на основните правни принципи на нашата демократична република", подчертава видният юрист.

Възможни са различни пътища към постигането на този ефект, но само официалното порицание има реален шанс да постигне незабавен и сигурен успех, изтъква той.

Според него използването на 25-ата поправка на конституцията като начин за отстраняване на президента поради негодност да изпълнява задълженията си не може да сработи, и то не само защото "безгръбначният" вицепрезидент и безучастното правителство (които по закон трябва да задвижат такава процедура) няма да се решат да го направят, посочва авторът. Най-малкото е спорно дали фрапантно незаконните действия на Тръмп представляват състав на такава "негодност", която въпросната поправка има предвид, отбелязва той и посочва предишни случаи в историята, при които тя е била използвана. Той смята, че поправката визира най-вече медицинска негодност на държавния глава да изпълнява задълженията си.

Той припомня и точните думи, с които президентът е поощрил щурма на Капитолия. Колкото и възмутителни да са те, чисто юридически те не могат да бъдат преценени като пряк призив към незаконно поведение, смята Кендъл.

Всички тези проблеми неизбежно ще възникнат при дебатите по импийчмънт в Сената и не само намаляват рязко шансовете Тръмп да бъде осъден и отстранен, а и олекотяват тържествеността на този акт, подчертава той. Затова, според него, макар и не достатъчно удовлетворяващ, един официален акт на двупартийно порицание на сегашния президент е най-ефективният начин да бъде наложена една бърза, ясна и солидна обществена санкция срещу поведението на Тръмп, подчертава той. Тя би била и конкретен тест за съзнанието на републиканците и доколко те недвусмислено осъждат едно антидемократично и неамериканско поведение, заключава той във "Вашингтон пост"

Друга позиция застъпва племенничката на Тръмп - Мери Тръмп, която е експерт психолог и неотдавна издаде остро критична книга за своя чичо, основана на нейните лични наблюдения върху неговото формиране като личност и особеностите на характера му. В интервю за британския седмичник "Обзървър", който е неделно издание на "Гардиън", тя казва: "Моят чичо е неуравновесен и трябва незабавно да бъде отстранен" от власт, защото може да нанесе още вреди на демокрацията в САЩ.

"Той знае, че е в отчаяно положение и затова е готов да изгаря всичко, да сее още и още хаос и разделение, и като се смъква надолу, иска да повлече всички нас заедно с него", отбелязва Мери Тръмп в "Обзървър".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?