Започва процедура по спиране на ветеринарния евронадзор

Започва процедура по спиране на ветеринарния евронадзор

Съгласие относно процедурата по прекратяване на надзора върху Националната ветеринарномедицинска служба от страна на Европейската комисия постигнаха министърът на земеделието и горите Нихат Кабил и еврокомисарят по здравеопазването и защитата на потребителите Маркос Киприану. Двамата се срещнаха в Брюксел в рамките на Съвета на министрите по земеделие и рибарство на ЕС, провеждащ се на 7-8 май,съобщиха от Министерството на земеделието и горите във вторник. По време на разговора е постигнато споразумение и за стартиране на процедура по въвеждане на преходен период за част от предприятията, които ще получат възможност да достигнат еврокритериите.

По време на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство е дискутирано прилагането на критериите за кръстосано съответствие при изпълнение на схемата за директни плащания по линия на Общата селскостопанска политика. В момента те не се прилагат в България и останалите страни-членки, в които действа опростената схема за плащане. Предложението на ЕК за България е за постепенно въвеждане на критериите за кръстосано съответствие с цел достигане на пълния размер на преките плащания в страната.

На форума е  било постигнато компромисно политическо споразумение по регламент на Съвета за броевото отглеждане на птици. Параметрите, върху които беше постигнато споразумение, са: максимум 39 кг на кв. м и минимален размер 33 кг на кв. м, отразяващ гъстотата на птиците при отглеждането им; максимален параметър на смъртност 3%.

По два от регламентите на общата рибарска политика обаче не е било постигнато споразумение и тяхното окончателно обсъждане е отложено за месец юни.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?