Започват първите преки преговори между Китай и Тайван от 65 години насам

Китай и Тайван пристъпват към първите от гражданската война през 1949 г. преки преговори на високо равнище, предаде Би Би Си.

Преговорите се провеждат в Нанкин и ще продължат 4 дни.

Представителите на Тайван заявяват своето намерение да повдигнат въпроса за свободата на соловото. Пекин от своя страна ще настоява за ратифициране на договора за свободна търговия. В момента парламентът на Тайван отказва да обсъжда този договор.

След разрива през 1949 г. Пекин разглежда Тайван като своя отцепила се провинция и се стреми официално да си го върне.

Тайван все още нарича себе си Република Китай и номинално твърди, че има претенции към територията на континентален Китай, но тези претенции не са официално заявени.

Съединените щати се ангажират да защитят Тайван в случай на необходимост, макар че формално Вашингтон не е признал Тайван за независима държава.

През последните 15 години отношенията между Китай и Тайван значително се подобриха.


Откакто за президент на Тайван през 2008 г. бе избран Ма Инцзю, който се стреми към подобряване на връзките с Пекин, започнаха преките авиовръзки между двете страни, което облекчи двустранната търговия. Туристи от Китай също така помагат за укрепването на тайванската икономика.


Между двете страни бяха сключени редица търговски споразумения, а тайвански фирми вложиха милиарди долари в континентален Китай.

Разговорите между директора на китайското Бюро по тайванските въпроси Чжан Чжицзюн и тайванския министър по континенталните въпроси Ван Юйчъ се водят в Нанкин. Изборът на този голям град в Източен Китай за място на срещата е символичен, защото той беше столица на националистите на Чан Кайши, които след победата на комунистите бяха изтласкани на остров Тайван.

Тази среща ще открие нова страница в отношенията ни, каза тайванският представител и изрази надежда да види ответно посещение на колегата си в Тайван. Според Ван Юйчъ целта на разговорите е да се изгради взаимно доверие и да се обсъдят практически въпроси. Домакинът Чжан Чжицзюн също изрази надежда отношенията да се нормализират.

Тайванският гост е придружен от около 20 високопоставени служители. Още при отлитането от Тайпе той заяви пред репортери на летището, че посещението не е лесно и че то е резултат "от дълги години на взаимодействие между двете страни".

Очаква се Тайван да постави въпроса за свободата на медиите, след като няколко представители на тайванската преса не успяха да получат акредитации за Китай. Въпросът за свободата на медиите е важен за жителите на Тайван, който до 1980-те години бе диктатура с жесток контрол върху медиите.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?