Започват работа 135 социални трапезарии

В страната от петък ще работят 135 обществени трапезарии, обяви социалният министър Тотю Младенов в петък. Разкриването на кухни за социално слаби е продължение на проект от миналата година.

Тази година социалното министерство получи подкрепата на “Отворено общество“ за разкриването на кухните и определи инициативата като успешна. Хората са доволни, посочи министърът и допълни, че в МТСП непрекъснато се получават благодарствени писма.

Проектът ще обхване периода до края на април 2011 година и от октомври до декември 2011 г. Той цели да осигури помощ и подкрепа за най-уязвимите хора.

С разкриването на социалните трапезарии ще се осигури прехраната на 11 000 души през студените месеци. Данните на “Отворено общество“ сочат, че в кризата една трета от домакинствата намаляват консумацията на основни храни, а 8% пропускат хранения през деня.

При най-бедните домакинства, където доходите на член от семейството са до 150 лева, 50% са принудени да ограничат консумацията на основни храни, а 20% от тях съобщават за пропуснати хранения през деня.

Споделяне

Още от България