Заподозрян за убийството на грузински гражданин в Берлин иска политическо убежище

Убитият в Берлин 40-годишен грузински гражданин Зелимхан Хангошвили

Заподозрян за убийството на грузински гражданин в Берлин е подал молба да му бъде предоставено политическо убежище в Германия, пише в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Според вестника стъпката може да увеличи шансовете заподозреният да разкрие пред германските следователи мотивите на своите действия и евентуален поръчител. Той ще трябва също да обясни защо смята, че животът му е в опасност, пише изданието.

Германското правителство отрече информацията. Говорителят на министерството на вътрешните работи заяви пред "Шпигел", че в службата за миграция и бежанци не е постъпила молба за убежище, съдържаща известните на властите лични данни на заподозрения.

40-годишен гражданин на Грузия беше убит на 23 август. В същия ден прокуратурата в Берлин обяви ареста на заподозрян, 49-годишен руски гражданин.

На 4 декември германското външно министерство обяви експулсирането от страната на двама служители на руското посолство в Германия поради недостатъчно сътрудничество на руските власти при разследването на убийството на грузинския гражданин Зелимхан Хангошвили.

Германската федерална прокуратура подозира руско или чеченско участие в убийството на Хангошвили, убит с два изстрела в главата в парк в центъра на Берлин, докато отивал към джамия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят