Заради бездействие на институциите не се ползва и наличната техника за радиохирургия

Заради бездействие на институциите не се ползва и наличната техника за радиохирургия

Заради бездействие на институциите страната ни не само е на път да загуби европари и да остане без кибер нож за лъчелечение на онкоболни, но на практика не ползва ефективно и вече купена апаратура за радиохирургия. За това сигнализираха от асоциация "Хипофиза”, която води дело срещу държавата заради отказа ѝ да осигури животоспасяващо и животоподдържащо лечение чрез високоспециализирана лъчетерапия и радиохирургия.

До съдебния спор се стигна, след като Министерството на здравеопазването обжалва решение на Комисията за защита от дискриминация, според която българската здравна система дискриминира пациенти с редица заболявания, нуждаещи се от високоспециализирано лечение.

Председателят на асоциация "Хипофиза” Ваня Добрева припомни, че още от 2010 година в Университетската болница "Царица Йоанна” (ИСУЛ) има техника, а от 2013 има и определена клинична процедура за радихирургия, но до днес тя остава куха, тъй като няма разписан алгоритъм и цена и по нея не се работи. Модерен линеен ускорител, извършващ радиохирургия, има в болница "Токуда" и теоретично би могъл да заработи, "стъпвайки” на одобрената клинична пътека за лъчелечение, но нито разписаният алгоритъм, нито определената от НЗОК цена от 3000 лева удовлетворяват специалистите и покриват разходите, които ще бъдат направени за един пациент.

Затова пациентите настояват за реално остойностяване на клиничната пътека, като според специалисти касата трябва да плаща по 8000 лева за преминал пациент.

В момента българските пациенти търсят възможност за качествено лъчелечение извън страната. Най-честата дестинация е Турция, където официалната цена за лечение с кибернож е 7000 евро. За лечението на един пациент обаче – наред с необходимите разходи за изследвания и престой – са необходими не по-малко от 10 000 евро.

Междувременно от пациентската организация обявиха, че протоколите от срещите между НЗОК и Лекарския съюз, на които се договаря за какви дейности и при какви условия касата ще плаща на лекарите догодина показват, че предложение за създаване на клинична пътека за радиохирургия въобще не е обсъждано.

През миналата седмица здравният министър Петър Москов съобщи, че страната ни може да изгуби 100 млн. лева за купуването на кибер нож, които трябва да бъдат усвоени до 10 декември. Един от проблемите с проекта е, че национални консултанти са се обявили против покупката на апаратурата, изтъквайки, че модерните линейни ускорители вършат много повече дейности от киберножа, който е със стеснен обхват на действие.

От пациентската организация коментираха, че вместо да плащат хонорари на юристи, за да съдят държавата, която ги лишава от лечение, е можело на същите юристи да се плати, за да подготвят документацията по европроекта и парите за апаратурата да не бъдат загубени. Оттам поставят и въпроса кога пациентите ще бъдат по-важни от егото и личните отношения между медиците.

Делото на асоциация "Хипофиза" срещу здравните институции ще се гледа от Върховният административен съд на 24 ноември.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?