Заради грипа ще се сключват временни договори по три клинични пътеки

По повод обявената национална грипна епидемия в страната, в случай на необходимост, районните здравноосигурителни каси (РЗОК) ще сключват временни договори с лечебни заведения, които нямат договор по клинични пътеки.

Допълнителните договори ще бъдат по клиничните пътеки "Контагиозни вирусни и бактериални заболявания-остро протичащи с усложнения”, "Бронхопневмония и бронхиолит при лица над 18-годишна възраст” и "Бронхопневмония при лица под 18-годишна възраст”.

Временните договори ще бъдат сключвани при наличие на клиника, отделение или сектор по инфекциозни, вътрешни или детски болести, или за анестезиология и интензивно лечение. Освен това болниците трябва да получават антивирусни лекарствени продукти от Министерството на здравеопазването.

Направена е промяна в диагностично-лечебния алгоритъм на клинична пътека „Контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения”, като е намален минималният болничен престой от 5 на 3 дни и е отпаднало задължителното вирусологично изследване за потвърждаване на A(H1N1).

Предприетите мерки са в изпълнение на решение на Националния пандемичен комитет.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?