Заради кризата българите разредили миенето на зъби и къпането

Заради кризата българите разредили миенето на зъби и къпането

Световната финансова криза, в чието око на бурята България ще влезе през ноември-декември, вече се е отразила върху хигиенните навици на българите, които са разредили миенето на зъби и къпането. Изводът се налага от разпространен в сряда секторен анализ на Българската стопанска камара (БСК) за състоянието на козметичната промишленост в България през второто тримесечие на 2009 г.

В него се посочва, че наблюдаваните предприятия за козметика и парфюмерия в страната са реализирали с 42.6 процента по-малко шампоани и 2.3 пъти по-малко паста за зъби на вътрешния пазар. Това би могло да се тълкува като пренасочване на българския потребител към чуждестранни продукти, ако не беше допълнението в статистиката, че в същото време е намалял вносът на парфюмерийни и козметични продукти в периода април-юни с 18 процента.

Хората са започнали да пестят и от дрехи, тъй като според данните на БСК вносът на шивашки изделия е намалял с 28.1 на сто през второто тримесечие на годината, а българските производители реализират на вътрешния пазар едва 2.9 на сто от продукцията си

Като цяло българската шивашка промишленост свива износа си с 19 на сто през второто тримесечие на 2009 г. на годишна база, докато козметичната индустрия бележи ръст от близо 14 процента за същия период.

За производителите на облекла това означава намаление на приходите с повече от 43 млн. евро през второто тримесечие на настоящата година спрямо същия период на предходната година..

Експортът на козметичните предприятия обаче продължава да расте през второто тримесечие на 2009 г. с 13.9 на сто за второто тримесечие и 10.1 процента за полугодието, но реализацията на българския пазар намалява.

При етеричните масла се наблюдава 3.1 пъти ръст на производството и 2.8 пъти на продажбите в България през първата половина на 2009 г. Вносът през периода е по-голям с 3.7%, а износът намалява с 40.3%, сочат още данните на БСК.

Споделяне

Още от България