Заради недоверие в кадрите натовски фирми стоят настрана от българския ВПК

Опазването на информацията за военно оборудване и ноу-хау е сред основните причини българският военно-промишлен комплекс да не е сред партньорите на подобните структури в страните от НАТО. Това стана ясно днес на срещата, организирана от Националния комитет за възраждане на отбранителната промишленост в България, в която участваха военните аташета на Великобритания, Полша, САЩ и Франция, а домакин беше варненският завод "Черно море" АД, съобщава електронното издание Varnapool.net.

"Притесняваме се за сигурността на информацията при евентуална съвместна дейност с военно-промишления ви комплекс, в което включваме опасенията се за изтичане на данни както за оборудването, така и за ноу-хауто. Засега това забавя нашето сътрудничество", заяви пред журналисти военният аташе на Великобритания у нас полк. Ричард Чеглински.

Според него това е основната причина, поради която все още българският военно-промишлен комплекс не може да е равностоен партньор на ВПК на страните от НАТО. Тези били и основните пречки пред западните инвестиции във високотехнологичните производства в България.

Полковник Чеглински съобщи обаче, че няколко чужди фирми водят разговори с правителството, както и с заводи от ТЕРЕМ за осъществяване на сътрудничество.

Във форума, проведен във Варна, участваха ръководители на предприятия от ВПК, началникът на ГЩ на ВМС контраадмирал Нейко Атанасов и областния управител Яни Янев.

Освен от секретността и запазване на търговската марка и тайна, западните инвеститори се интересуват и от нивото на подготовка на персонала, както и от интелектуалния потенциал на града, стана ясно на срещата.

В момента варненският завод води преговори с няколко западни фирми за организиране на съвместно производство, имената им обаче се пазят в тайна. На световния пазар "Черно Море" АД се представя с малък морски и модернизиран земен радар, голям пробив обаче е направен с речен радиолокатор, който се продава успешно в САЩ. Заводът изнася своя продукция за Западна Европа и Русия. За Германия "Черно Море" АД призвежда дървообработващи машини.

Това нетипично производство има за цел да натовари максимално мощностите, каза изпълнителният директор Милко Милков. Според него предприятието е приключило миналата година с минимална загуба от 2% от оборота, който е в размер на 2 млн. долара. През 2002 г. е отчетен и ръст на продажбите в размер на 150 на сто в сравнение с 2001 г.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?