Заради опашките на "Дунав мост" камионите ще се спират край Бяла

сн. БГНЕС

Пътуващите към граничния пункт "Дунав мост" край Русе ще бъдат спирани на определени места – в района на Бяла, както и в областите Плевен, Велико Търново и Стара Загора. Причината за това решение са редовните от години километрични опашки край пункта, който в последно време са станали още по-дълги и затрудняващи движението в региона заради продължаващите ремонтни дейности по мостовото съоръжение.

Тези мерки са били обсъдени в сряда на среща между областния управител на Русе Галин Григоров и представители на институции от региона, съобщиха от областната управа.

По думите на Григоров капацитетът на изградения буферен паркинг на международния русенски булевард "България" трябва да бъде използван максимално. Обмисля се възможност за изграждане на допълнителна зона за паркиране в посока "Дунав мост", която да поеме още камиони.

От областната управа в Русе обясняват, че поради забавяне на строителните дейности от румънска страна предвиденото ново трасе все още не е пуснато в експлоатация. Очакванията са то да заработи до месец. Така капацитетът на пропускливост на превозните средства, излизащи от България, ще се увеличи с по три нови ленти за леки и тежкотоварни автомобили. Общият им брой на румънска територия ще бъде 13 - седем за коли, микробуси и автобуси и шест за камиони.

За пореден път е поставена необходимостта от изграждането на нов мост над река Дунав при Русе, като ще се търси подкрепа от страна на евродепутатите от двете държави.

За последното денонощие през ГКПП "Дунав мост" в двете посоки са преминали повече от 2400 камиона.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?