Заради смога Китай посрещна скромно Годината на маймуната

Пекин посрещна Годината на маймуната със скромни фойерверки, сн. ЕПА/БГНЕС

Китай посрещна в неделя Годината на маймуната, но със скромни тържества, тъй като и тази година на много места бяха наложени ограничения за фойерверките заради замърсяването на въздуха и опасността от пожари, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В Шанхай - най-големия китайски мегаполис с население от над 23 милиона души, властите за първи път забраниха използването на пиратки и ракети в центъра. Предишни години димът от фойерверките, които се палят, за да бъдат прогонени злите духове, повиши замърсяването на въздуха много над границите, препоръчвани от Световната здравна организация.

В столицата Пекин властите предупредиха, че в последния момент също могат да въведат подобна забрана, ако смогът достигне опасни равнища.

Китайската Нова година е причина за огромна вълна от десетки милиони хора, които пътуват до родните си места, за да посетят семейството си.

Бъдещите родители очакват с нетърпение Годината на маймуната, тъй като се вярва, че родените през нея деца ще бъдат уверени, умни и творчески натури.

Според някои оценки тази година около 690 милиона души са проследили по телевизията традиционните празненства, което ги прави най-гледаното телевизионно предаване в света.

Споделяне

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?