Заради страни като България ЕК обмисля визи за гражданите на САЩ и Канада

Заради страни като България ЕК обмисля визи за гражданите на САЩ и Канада

Европейската комисия обмисля дали да накара американските и канадските граждани да кандидатстват за европейски визи, преди да посетят ЕС - стъпка, която може да увеличи напрежението от двете страни на Атлантическия океан, съобщава агенция Ройтерс.

ЕК ще дискутира въпроса на среща идния вторник, само седмица преди европейска обиколка на Барак Обама, по време на която той ще обсъжда споразумението за свободна търговия между ЕС и Вашингтон.

Комисия е решила да обсъди въпроса за визите след отказа от страна на САЩ и Канада да облекчат изискването си за визи за някои притежатели на паспорти на страни членки от ЕС, посочва Ройтерс.

Източник от ЕК каза, че преди да се вземе решение по такъв важен въпрос като евентуални визи за американски и канадски граждани, ще има политически дебат. Но има действителен риск ЕС да пристъпи към въвеждане на визи за тези хора, допълва източникът от ЕК.

Вашингтон и Отава искат сега от българите и румънците, пътуващи за САЩ и Канада, да имат съответно американска и канадска виза. Двете страни са част от ЕС от 2007 година. САЩ изключват от схемата си за освобождаване от визи, предложена на ЕС, още няколко европейски страни, като Полша, Кипър и Хърватия, припомня Ройтерс.

Шенгенската зона, включваща 26 държави, повечето от които са в 28-членния ЕС, има обща визова система. Полша е член на Шенген, а другите четири държави трябва да се присъединят към него.

Търговските преговори между Брюксел и Вашингтон са в изключително важен момент, тъй като и двете страни смятат, че тяхното трансатлантическо споразумение, известно като TTIP, има по-голям шанс да бъде прието преди президентът Барак Обама да напуска Белия дом през януари следващата година.

Обама ще посети Великобритания преди да се срещне с германския канцлер Ангела Меркел по време на търговски панаир в Хановер на 24 април.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа