Заради тероризъм Берлин се готви да депортира родени в страната нигерийци и алжирци

Заради тероризъм Берлин се готви да депортира родени в страната нигерийци и алжирци

Властите в германската провинция Долна Саксония се готвят да депортират двама родени в Германия мъже от нигерийски и алжирски произход, заподозрени в планиране на терористично нападение, заявиха служители, цитирани от ДПА.

Вътрешният министър на Долна Саксония Борис Писториус нареди депортирането на 22-годишния нигериец и 27-годишния алжирец, а заповедта му беше одобрена от федерален съд, каза говорител на министерството.

Двамата мъже са били арестувани в град Гьотинген на 9 февруари. При арестуването им полицията е открила оръжия, боеприпаси и знамена на групировката "Ислямска държава".

Германската служба за вътрешно разузнаване определи мъжете, които нямат германско гражданство, като хора, които искат и са готови да извършат терористични актове.

Според прокуратурата в Долна Саксония двамата са обсъждали евентуално нападение, но не са взели решение за извършване на такова, затова срещу тях не са били повдигнати обвинения. Те обаче не са освободени, а са държани в ареста в очакване на депортация.

Федерален съд е отхвърлил тяхното обжалване. Щом бъдат депортирани, ще им бъде забранено да се връщат в Германия.

Писториус иска мъжете да напуснат Германия колкото се може по-скоро. Според него депортирането им ще изпрати "ясен сигнал към всички фанатици, че няма да им дадем възможност да осъществят нечовешките си планове". По думите му те могат да очакват цялата сила на закона, "независимо дали са израснали тук или не".

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?