Заради тероризма Великобритания ще увеличи персонала на специалните си служби

Джордж Озбърн

Персоналът на британските служби за сигурност ще бъде увеличен значително през следващите пет години в рамките на мерки за пресичане на заплахите от терористични заговори. Това заяви в реч финансовият министър на Обединеното кралство Джордж Озбърн, цитиран от Ройтерс.

"Мога да потвърдя, че през следващите пет години значително ще увеличим личния състав на всички три служби, които разследват, анализират и участват в осуетяването на терористични заговори", посочи Озбърн.

Той добави, че премиерът Дейвид Камерън ще даде повече подробности на 23 ноември.
Тогава ще завърши Стратегическият преглед на отбраната и сигурността, който се очаква да очертае приоритетите по отношение на военните способности на Великобритания през следващите пет години.

Британското правителство наскоро излезе с нов законопроект, който ще предостави на разузнавателните служби широки правомощия, включително право на достъп до информация за това какви сайтове посещават хората, отбелязва Ройтерс.

"Тъй като естеството на войната, шпионажа и тероризма се променя, ние също трябва да се променяме заедно с него. Интернет, едно от най-важните неща в съвременния живот, открива нови възможности за нашите врагове да планират и провеждат действия срещу нас", каза Озбърн.

Той заяви още, че заплахата от терористите и крайните идеологии изисква директна конфронтация с нея и добави, че случаят с разбилия се в Египет руски самолет е болезнено напомняне за тази необходимост.

Великобритания заяви, че е "по-вероятно" самолетът да е бил свален от бомба малко след излитането си от Шарм ел Шейх.

Споделяне

Още от Европа