Заркауи се стреми към подкрепа, власт и престиж

Екстремисткият лидер Абу Мусаб ал- Заркауи се опитва да изгради своята групировка в нещо повече от въоръжена организация в Ирак, посочва в последния си анализ агенцията за информация и анализи Stratfor.

Настоявайки коалиционните партньори на САЩ да изтеглят войските си и обявявайки награда за главите на ръководителите на временното иракско правителство, Заркауи се надява да превърне групировката си в политическа организация, способна да наложи контрол върху Ирак. Той също така явно се конкурира с Ал Каида и Осама бин Ладен в търсенето на подкрепа.

След като постигна успех с Филипините, които изтеглиха предсрочно контингента си в Ирак в отговор на искането на похитителите на техния заложник, Заркауи се опитва да представи своята групировка не само като такава, която осъществява самоубийствени атентати, но и като способна да реализира ефективна политическа промяна в Ирак и промяна в поведението на други държави.

Нещо повече, Заркауи се конкурира с Ал Каида - в параметри на финансова и обществена подкрепа - като налага идеята, че това е групировката в Ирак и води битка за освобождаване на мюсюлманската земя от американска окупация.

През последните месеци групировката на Заркауи се оформи като най- изтъкната сред останалите въоръжени ислямистки групировки в Ирак.

Независимо от поставената цел да постигне контрол над Ирак, Заркаиу разбира трудния характер на тази задача. Затова той се опита да ангажира Ал Каида и мрежата на Осама бин Ладен за изпращане на хора, материална помощ и финансиране. Ал Каида не откликна положително по две причини, посочва Stratfor.

Първо, Ал Каида няма нужда да присъства физически в Ирак и да влиза в конфликт със САЩ. Нейни членове могат да продължат да осъществяват атаки срещу европейски държави, които не се съобразяват с техните искания за изтегляне на войските от Ирак. По същия начин групировката адресира израелско - палестинския проблем - без присъствие на място.

Второ - и може би по-важно от тактическа гледна точка - Ал Каида не желае да се мести от сегашните удобни за нея райони като Саудитска Арабия, Афганистан и Пакистан, и да отива на място, за което знае, че населението не симпатизира толкова силно на нейната кауза.

С мнозинството си шиитско население, процъфтяващо кюрдско националистическо движение и до голяма степен неислямистко сунитско малниство, Ирак по никакъв начин не прилича на населените предимно с консервативно население части на Афганистан и Пакистан и Саудитска Арабия. Поради тази причина, Ал Каида не смята, че действията на Заркауи ще дадат очакваните плодове.

Смята се, че Заркауи оперира във Фалуджа, сунтинския район в централен Ирак. Той пое отговорност за множество бомбени атентати в страната, включително срещу централата на ООН в Багдад; срещу шиитска гробница в Наджаф, при която през 2003 г. загина аятолах Ал - Хаким, лидер на Върховния съвет на Ислямската революция в Ирак; покушението срещу ротационния председател на вече разпуснатия Иракския управляващ съвет през май т.г. и така нататък.

Докато Заркауи осъзнава, че може да не успее да вземе властта в Ирак в средносрочен план, неговата цел е да поддържа сегашната обстановка на несигурност, неизвестност и хаос. Подобен сценарий е достатъчно пригоден да консолидира неговата групировка, така както стана с Ал Каида в Афганистан в периода от 1996 до 2001 г. при управлението на талибаните. Той вероятно ще продължи да действа по своя план, за да не позволи на временното иракско правителство да укрепи властта си, се казва в анализа на Stratfor.

В условия на война и хаос, общественото възприятие е по-важно от онова, което се случва в действителност. Всичко, което Заркауи иска да направи, е да поддържа представата, че неговата групировка може да променя политиката на чужди държави и че може да се бори срещу иракчаните и срещу коалиционните сили. Заркауи ще следва този смъртоносен път, докато вижда, че печели битката за общественото мнение и в Ирак продължава да цари анархия, посочва в заключение агенция Stratfor.

Споделяне

Още от Свят