Зарков: Колкото съм джендър, толкова съм кандидатът на Радев за лидер на БСП

Зарков: Колкото съм джендър, толкова съм кандидатът на Радев за лидер на БСП

"Колкото съм джендър, толкова съм кандидат на Румен Радев", каза пред бТВ депутатът от БСП Крум Зарков, който обяви, че ще се кандидатира за председател на БСП. Думите му бяха по повод спекулациите, че зад неговата номинация стои президентът Румен Радев.

По думите му е несериозно да се твърди, че държавният глава има свой претендент за лидер на социалистите.

Той обясни, че се кандидатира за поста, защото последните парламентарни избори са показали, че е нужна промяна в партията. Привърженик е на прекия избор на лидер на БСП от всички членове на формацията.

Зарков уточни, че не е привърженик на Истанбулската конвенция, а настоявал тя да не бъде "знамето на нашата партия" и "да не се крием зад измислени теми, когато трябва да говорим за истинските проблеми на хората".

"Струва ми се, че автентична лява партията, каквато трябва да бъде БСП, има много по-важни проблеми, с които да се заеме в една страна, раздирана от бедност (…) Т. нар джендър мания, в която се бориш срещу измислени врагове, за да не се изправиш срещу истинските, които са бедността, неравенствата и корупцията. Тази тема играеше години наред ролята на димка", каза той.

Зарков посочи, че няма информация какво ще е разпределението на министерските кресла между преговарящите за коалиционно управление партии – "Продължаваме промяната", БСП, "Имат такъв народ" и "Демократична България". Преди ден съпартиецът му Румен Гечев обяви, че разпределението е ясно и е 8:4:3:2.

"Това не е първата коалиция, която се съставя в България, нито ще е последната. Не бива да забравяме уроците от предишни коалиции. Струва ми се, че едно коалиционно споразумение и подходът, който беше избран, е правилен и го приветствам. Сега, в най-деликатната част на разговора, където ще се направят фините настройки, ще се изчистят последните противоречия и ще се говори за имена и министерства, не бива да се подхожда по начин, по който всяко министерство да стане феодално владение на една от партиите", добави социалистът.

По думите му трябва да има по-качествен подход и бъдещата коалиция да запази облика на отделните партии, но те да функционират заедно. "Това е въпрос на обща атмосфера и разбирателство. Не е въпросът само един да е тук, а друг да е там. Става въпрос за това, че ние трябва да имаме разбирането, че тръгваме да гоним общи цели и това да се подразбира от всяко едно от управленските решения", посочи Зарков.

Според него всеки министър трябва да следва целите, за които са се договорили партиите, и трябва да търси подкрепата на "всяка една от тях във всеки едни момент".  

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?