Засега Австрия няма да пази границите на Сърбия и България

Ханс Петер Доскоцил

Австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил заяви, че засега Австрия няма да оказва помощ за защита на границите на Сърбия и България в условията на бежанската криза, пише електронното издание на вестник "Стандарт", като цитира агенция АПА.

Доскоцил е съобщил това по време на визита в Белград, допълвайки, че засега не е планирано участие на австрийски войски, както е в Унгария.

Сърбия не се нуждае от подкрепа с изпращане на войници по границата. Това не се разрешава и от сръбската конституция, заяви австрийският министър.

Сърбия се нуждае от финансова и техническа помощ и е отправила официална молба към Австрия за подкрепа. Но и предоставянето на технически съоръжения като уреди за нощно наблюдение е невъзможно по юридически причини. За тази цел първо трябва да се променят законовите уредби, както това е предвидено в "пакета за сигуност", който австрийското правителство планира да приеме, уточнява Доскоцил, цитиран от БТА.

Според плановете на австрийското правителство трябва да бъде променен законът за изпращане на войници в чужбина и в случаите, когато няма международен мандат и не става дума за хуманитарна помощ.

Доскоцил е защитил отново решението за изпращане на максимум 75 войници на унгарската граница. "Това е хуманитарна акция, тъй като ние нямаме право да действаме оперативно. Но в момента няма планове за подобни операции на въоръжените сили."

"Това е първата стъпка, разбира се, България има конкретни представи как да бъде подкрепена в този смисъл, но двустранните ни отношения още не са на този етап, ние не можем да отговорим на тези представи", заявява Доскоцил.

Приемането на "пакета за сигурност" ще стане най-рано през февруари-март и тогава ще се направи нова преценка какви са нуждите. Според министъра границата на европейско равнище ще се опазва най-добре със смесени гранични екипи, включващи хуманитарни, полицейски и военни части. Същевременно министърът изразява разочарованието си, че няма напредък в осъществяването на това австрийско предложение. "Разбира се, ние си представяхме по-различно темпо", добавя Доскоцил.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?