Засега България ще води дело срещу 11 от мъчителите на сестрите

Засега България ще води дело срещу 11 от мъчителите на сестрите

Срещу 11 лица ще бъде образувано делото за мъченията на българските медицински сестри в Либия, “но кръгът е отворен”. Това съобщи във вторник градския прокурор на София Николай Кокинов.  Той направи уговорка, че последната дума за точния брой либийци, от които страната ни ще търси отговорност, ще бъде на Националната следствена служба (НСлС), която ще разследва случая и ще каже, “кой крив, кой прав, кой отговорен”. НСлС е единствената , която има право да извършва процесуално - следствени действия в чужбина.

“Констатираме ли престъпление, извършено дори от български служители и граждани, няма да има пречка да се повдигат обвинения”, коментира прокурорът идеята на д-р. Здравко Георгиев да заведе дело срещу родни политици и дипломати. Преди седмица, след среща между роднините на медицинските сестри с кмета на София Бойко Борисов, бе лансирана идеята за създаването на “Фонд за защита на жертвите от процеса в Либия по дело 4499” като целта му ще бъде и събиране на средства за даване под съд на виновните българи за трагедията.

Остава неясно обаче дали либийската страна ще позволи на разследващите от България да разпитват надзирателите в затвора, въпреки споразумението за правно сътрудничество, което имаме с Джамахирията.

Очаква се делото да бъде образувано до края на месеца. Идеята за него бе изтупана от прахта от главния прокурор Борис Велчев няколко часа след произнасянето на смъртните присъди на 19 декември 2006 г. Тогава самият Велчев призна, че стартирането на подобен процес е закъсняло и е знак за българската реактивност на това, което става в Либия, а не защото се очаква да се съберат доказателства”. Замисълът за водене на паралелен процес в България срещу мъчителите на сестрите се появи  преди години, по времето на бившия главен прокурор Никола Филчев.

Най-вероятно процесът ще се води по чл. 143 от НК, третиращ принудата със сила и злоупотребата с власт. Той предвижда наказание до 6 г. лишаване от свобода.

Прокурор Кокинов увери, че се извършва изключително интензивна проверка от полицията и разпитват се всички, имащи отношение към случая. Част от роднините на сестрите вече са дали показания, а кръгът от лицата, който ще бъдат разпитвани е изключително голям,  информира още градския прокурор. Той не изключи възможността  да бъдат привикани и дипломати, които да дават обяснения.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?