Засегнатите от ебола страни в Западна Африка поискаха спешна помощ

Президентите на трите засегнати от епидемията на ебола страни от Западна Африка - Либерия, Сиера Леоне и Гвинея - поискаха спешно пари, лекарства, обучение на медицински персонал и болнични легла на среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес.

"Хората ни умират", каза по видеоконферентна връзка президентът на Сиера Леоне Ърнест Баи Корома. Той заяви, че тази "невиждана в съвремието трагедия" застрашава всички и поиска над 5000 лекари, медицински сестри и поддържащ медицински персонал, както и 1500 болнични легла за Сиера Леоне.

На срещата в ъв Вашингтон президентът на Гвинея Алфа Конде поиска пари, лекарства, оборудване и обучение на здравни работници. "Страните ни са в много нестабилна ситуация", каза Арфа Конде.

Президентката на Либерия Елън Джонсън Сърлийф също се включи по видеоконферентна връзка да поиска спешно увеличаване на помощта.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова за 20-кратно увеличаване на международната помощ за борбата с епидемията, а участниците в срещата обещаха медицинска евакуация за заразени с вируса медицински служители, което ще гарантира, че достатъчно лекари и медицински сестри ще рискуват живота си да помогнат за спиране на епидемията.

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким заяви, че трябва бързо да се изградят повече болници и местни здравни центрове, за да знаят западноафриканците, че ще получат нужната помощ в собствените си общности, вместо да се страхуват, че центровете за лечение на ебола са места, където хората отиват да умрат.

Това е също така най-добрият начин да се спре разпространяването на ебола в други страни и да се успокоят страховете, които увеличават икономическите щети от това заболяване, отбеляза Ким.

"Опитът да затваряте границите си или да изолирате тези страни по някакъв начин няма да проработи", предупреди той другите страни.

Ким е лекар, който е ръководил програмата за лечение на СПИН в Световната здравна организация. Той заяви, че изследвания на предишни епидемии, като вируса ТОРС, показват, че между 80 и 90 процента от икономическите последици идват от "страха, който придружава епидемията".

В доклад от Световната банка тази седмица се посочва, че икономическите щети от тази най-тежка епидемия с ебола в историята може да достигнат 32,6 милиарда долара ако болестта
продължи да се разпространява в Западна Африка и през 2015 г.

"Всеки долар, похарчен сега, може да се равнява на 20 или 30 долара, похарчени след два месеца", изтъкна специалният пратеник на ООН по проблемите на ебола Дейвид Набаро.

Световната банка обеща 400 милиона долара помощ на трите западноафрикански страни, а МВФ осигурява 130 милиона спешно финансиране.

По оценка на ООН спирането на епидемията от ебола ще струва близо 1 милиард долара.

ООН и отделни страни изпращат пари и друга помощ, включително войници от САЩ и Великобритания, които да строят лечебни центрове.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят