Засегнатите от ограниченията: Мерките са неадекватни и дискриминиращи

Фитнесите обмислят иск срещу държавата, заведенията искат незабавни компенсации

Засегнатите от ограниченията: Мерките са неадекватни и дискриминиращи

Фитнесите обмислят завеждане на колективен иск заради въвеждането на нови мерки от понеделник, заяви председателят на Българска асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ) и управител на "Атлетик фитнес" Петър Ангелов пред "Дневник". Той изрази разочарование, че правителството не е спазило обещанието си да обсъди с бранша мерките, които ще вземе. В същото време Сдружението за модерна търговия предупреди, че затварянето на магазините за нехранителни стоки над 300 квадрата ще доведе до струпване в малките магазини и оттам до вероятен ръст от заболели.

Основното искане на фитнесите е държавата да им възстанови 40% от декларираните за 2019 г. приходи. В момента помощта е 20% от оборота.

Хотелите и заведенията чакат пълни компенсации

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) също изрази категоричното си несъгласие с обявените от правителството противоепидемични мерки. Според БХРА работата на хотели без заведенията в тях е нарушение на Закона за туризма и при затворени ресторанти в хотелите е ясно, че туристи няма да има.

Според организацията, след като държавата предприема ограничителни мерки, тя незабавно дължи и пълни финансови компенсации на хотелите, на всички заведения за обществено хранене и развлечения, както и на другите затворени бизнеси.

"Очакваме правителството веднага да обяви и изплати обезщетения за бизнеса и заетите в хотелите и да се платят компенсации за настоящото затваряне и досега обещаните и забавени плащания във всички заведения за обществено хранене и развлечение и техния персонал, в противен случай сваляме доверието от хората, взели това решение, и ще защитим правата си с всички законови средства", заявиха от БХРА.

Моловете искат приоритетна ваксинация

Българската ритейл асоциация (БРА), в която влизат собствениците на молове, изпрати писмо до премира Бойко Борисов с три искания във връзка с 10-дневното затваряне.

Те призоваха за незабавно изплащане на вече предвидените помощи на хората в бранша. Според асоциацията финансовата подкрепа по одобрени програми, например за подпомагане на малки и средни предприятия с 10% от оборота, не е достигнала все още до преобладаващата част от засегнатите от предишните две затваряния търговци.

От БРА посочват, че служителите в магазините са също "на първа линия" и апелират към държавата въпросът с тяхната ваксинация да се разгледа с приоритет. "Финансова подкрепа от държавата е необходима сега, за да може търговците на дребно да продължат да осигуряват работни места", посочват от асоциацията.

"Около 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха. Очакваме ефект на доминото в близко бъдеще. Здравето е приоритет на всяко правителство и на всички граждани. Ще спазим мерките, които разпоредихте, но без помощ от държавата няма как да оцелеем", пише още в писмото.

Според бранша сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 хил. души в страната. Около 85% от магазините на членовете на Българската Ритейл Асоциация бяха затваряни неколкократно заради ограничителни мерки. Голяма част от тях нямат нито един обект извън търговски център.

Недоволство изрази и секторът на заведенията

"Искаме гаранция, че ни затварят само за 10 дни. Не бяхме предварително уведомени, че ще има затваряне на заведенията у нас, но то беше очаквано. За разлика от преди, поне този локдаун е национален и е за всички", коментира председателят на Българска асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов.

"Нас ни затварят вече за n-ти пореден път и това е пагубно както за персонала, така и за собствениците, и за контрагентите", посочи пред "Дневник" Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България.

Браншът остава в готовност за протест, ако ограниченията продължат и след края на март.

Остра реакция и от търговците на дребно

Остра реакция дойде и от Сдружението за модерна търговия, което обединява някои от най-големите търговци на дребно в България. Затварянето на търговските центрове, моловете и магазините за нехранителни стоки с площ над 300 кв. м. е неоправдано от здравна гледна точка и ще навреди на хората и бизнеса, посочиха оттам.

Мярката щяла да доведе до струпвания на много клиенти на малки площи в магазините, които остават извън обхвата на мерките, а от тук и до вероятен ръст на заболеваемостта. "Така няма да бъде постигнат търсеният здравен ефект, а в същото време ще бъде нанесена вреда на много бизнеси и на икономиката като цяло", добавиха от сдружението.

Равносметката на бранша от втория локдаун показвала, че работата на големите магазини (вкл. за нехранителни стоки) не е довела до ръст на заболеваемостта и разпространението на вируса беше поставено под контрол. Това било постигнато благодарение на стриктното спазване на противоепидемичните мерки.

Наред с това ограничението от 300 квадрата щяло да доведе до нелоялна конкуренция между търговци от един и същ бранш. "Ако обектите на една компания са с площ от 290 кв. м., те ще продължат да работят. В същото време конкурентни магазини с площ от 310 кв. м. ще бъдат затворени, въпреки че нямат почти никаква разлика с отворените, което е форма на дискриминация и е в разрез с правилата на пазарната икономика", аргументираха се оттам.

От Сдружението за модерна търговия предлагат ограничителните мерки да бъдат структурирани по модела от втория локдаун – ограничение на броя клиенти в магазините съобразно тяхната квадратура, пропускателен режим, дезинфекция и добър контрол на спазването на мерките.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?