Защитата на Бойков: Друг хакер е разбил ИТ системата на НАП

В професионален чат около 50 души са знаели пътя за достъп до тайните на данъчните

Защитата на Бойков: Друг хакер е разбил ИТ системата на НАП

Системата на Националната агенция за приходите (НАП) е разбита от друг хакер в деня, в който Кристиян Бойков коментира "НАП си отива" - репликата, която е част от доказателствата на прокуратурата срещу него. Това твърди адвокатът му Любен Казанлиев пред бТВ.


Защитникът на младежа заяви, че изтеклите данни от прокуратурата по делото са истина, но те са извадени от контекста и младежът не е извършил престъпление.

Нормално е едно 20-годишно момче при повдигнати обвинения в кибертероризъм да се страхува, описа той състоянието му. Вярвам обаче, че ще се докаже липсата на вина, каза още адвокатът му и показа ново доказателство за невинността на Кристиян Бойков.

На 14 април тази година участник в професионален чат се хвали, че е хакнал сайта на НАП. Дава потребителско име и админ панела - пътят, по който данъците може да се коригират, разясни показания документ Любен Казанлиев.

Това са около 50 човека във въпросната чат група, всичките добри ИТ специалисти, в тази група си комуникират по професионални проблеми, посочи адвокатът. Този, показал уязвимостта на НАП, не се познава с Кристиян.

"Срамота, такива елементарни глупости" - това са коментарите на останалите. Не могат да повярват, че се ползва "Админ/Админ" като вход, показа разпечатка защитникът Любен Казанлиев.

Няколко часа по-късно Кристиян Бойков казва в служебния чат "НАП си заминава". Тоест тази уязвимост вече е публична, тя се знае в професионалните среди, оповестена е в група от 50 човека и е нормално да се коментира от професионалистите. Вижда се реплика на Кристиян от същия този чат в изнесените "доказателства" от прокуратурата, обясни още адвокатът на младия хакер.

Любен Казанлиев допълни, че като адвокат не е длъжен да каже истината, а да защити клиента си.

"Прокуратурата обаче е длъжна да събира доказателства и за невинност, няма право да манипулира доказателства, за да обвинява. Не ни извикаха, когато са декриптирали компютъра, не знаем колко е вярно всичко, което сега се изнася", коментира Казанлиев.

При свидетелските показания пък ставало дума за бивши служители на "ТАД Груп". Единият от тях е уволнен, а другият работи за конкуренция, затова не мога на този етап да съм убеден в тяхната обективност , каза още защитникът.

Споделяне

Още от България