Защитата на медсестрите се надява декларацията да не повлияе върху делото

Координаторът на българския адвокатски екип на осъдените на смърт медицински сестри Траян Марковски коментира, че от правова гледна точка позицията на Либийския Народен конгрес не може и не трябва да влияе по никакъв начин върху хода на делото и решението на Върховния съд в Либия по отношение на българските медици.

"От гледна точка на правото и от гледна точка на начина, по който е формулирана декларацията, не би следвало да има абсолютно никаква връзка.

Декларацията е формулирана по абстрактен начин и не се визира конкретния случай, макар че внушението е насочено към него или поне така би могло да се тълкува. От юридическа гледна точка налице е една законодателна власт и друга власт - съдебна, която е независима, поради което във формален порядък не може да се търси връзка или опит за въздействие", каза Марковски пред Дарик радио.

Според бившия адвокат на българките Владимир Шейтанов, който ги защитаваше пред Народния съд на Либия, България трябва политически да отговори на Либийския Народен конгрес. Той определи декларацията като безпрецедентна намеса на политически орган в работата на съдебната институция, още повече че смъртните присъди на петте медицински сестри не са в сила и се обжалват.

"На политически декларации се отговаря с политически декларации от аналогичен орган", е мнението на Шейтанов.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?