Защо ЕЦБ обръща поглед към дигиталното евро?

Защо ЕЦБ обръща поглед към дигиталното евро?

Европейската централна банка (ЕЦБ) започна тази седмица обществени консултации, които да ѝ помогнат да реши дали да създаде дигитално евро за 19-те страни от европейския валутен клуб.

Пандемията ускорява отказа от парите в брой, а вземащите решения нервно следят възхода на частните криптовалути като биткойна.

Какво е дигитално евро?

Дигитално или виритуално евро би било електронна версия на евробанкнотите и евромонетите. То ще бъде законно разплащателно средство и ще бъде гарантирано от ЕЦБ.

Дигиталното евро ще позволи за първи път на физически лица да имат депозити директно в ЕЦБ.

Този вариант може да е по-безопасен, отколкото спестяванията в търговските банки, които могат да фалират, или отколкото да се държат пари в брой, което крие риск да бъдат откраднати или загубени.

Както и парите в брой, дигиталното евро ще може да се съхранява извън банковата система - например в "дигитален портфейл".

Това ще позволи на гражданите и фирмите да правят всекидневните си разплащания по бърз, лесен и сигурен начин, посочва ЕЦБ в доклад за виртуалните пари, публикуван през октомври.

Дигиталното евро ще "допълва парите в брой, няма да ги заменя", посочват от ЕЦБ.

Пускането и трансфера на дигитално евро може да става чрез технологията известна като блокчейн, на която се основават криптовалути като биткойнът.

Защо сега?

Covid-19 даде тласък на електронните разплащания, тъй като потребителите избягват банкнотите и монетите, за да не се заразят с коронавирус.

Дори в Германия, където се казва, че парите в брой са кралят, се очаква за първи път потребителите да са похарчили тази година повече пари чрез картите си, отколкото в брой според неотдавнашен доклад на Euromonitor International.

Като други централни банки по света, ЕЦБ също се опасява да не изостане от виртуалните пари, пуснати от чужди частни играчи - например биткойна и предстоящата либра на "Фейсбук".

Ако хората в езрозоната масово се обърнат към виртуалните валути, които са извън обсега на действие на ЕЦБ, това може да подкопае ефективността на мерките ѝ, свързани с паричната политика.

Планът на "Фейсбук" да създаде либра, ускори заинтересоваността на централните банки по въпроса, каза икономистът Фредерик Дюкрозе от Pictet Wealth Management.

Какви са рисковете?

Хората може да се откажат от традиционните сметки и да се обърнат към дигиталните, което би отслабило банките в еврозоната.

Рискът би бил по-голям във време на криза, когато спестителите може да са изкушени да потърсят сигурност в "дигиталното евро" и да предизвикат масово теглене на пари от традиционните банки.

За да не се стига до това, ЕЦБ може да предложи да бъде ограничен броят на дигиталните евро, които притежава или обменя всеки гражданин.

Опасенията, свързани с личните данни и възможността дигиталното евро да се ползва за пране на пари, също ще бъдат отчетени. Следващите месеци предстои ЕЦБ да претегли плюсовете и минусите.

Кой друг го прави?

Частно пусканите дигитални валута са изключително колебливи. Биткойнът поевтиня наполовина от края на 2017 г., когато достигна рекордните около 20 000 долара (17 030 евро).

През последните години обаче централните банки започнаха да обмислят самите те да предлагат собствена виртуална валута - известна като Дигитална валута на централна банка (CBDC), която да е стабилна и безрискова алтернатива.

Китайската централна банка започна тестове с цифрова валута в четири града през април.

Френската централна банка също започна да експериментира.

В петък японската централна бака обяви, че ще засили проучванията в тази област.

Банката за международни разплащания, мрежа от централни банки, през януари обяви създаването на работна група, посветена на въпроса за дигиталната валута.

Кога мога да си похарча моята дигитална валута?

В понеделник ЕЦБ започна тримесечни консултации и ще проведе поредица експерименти през следващите шест месеца за жизнеспособността на дигиталното евро.

Централната банка има за цел да реши до към средата на 2021 г. дали да осъществи проекта или да се откаже от него, се казва в съобщението на ЕЦБ.

Не очаквайте обаче скоро дигиталното евро в електронния си портфейл.

Осъществяването на плана ще отнеме между 18 месеца и три-четири години, каза източник близък до проекта пред "Франс прес".

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?