Защо комунизмът работи, а социализмът - не

Защо комунизмът работи, а социализмът - не

Една от най-поразителните особености на днешната политическа мисъл се състои в това, че едва незначителна част от хората с леви убеждения разбират какво е социализъм и какво - комунизъм.

Ако се зададе въпросът на десетки студенти, които симпатизират на комунизма и са враждебно настроени към капитализма, дали биха подкрепили система, в която властта е като дърво без корен; където няма държавност, и където няма данъци. Сигурно малка част от тях биха били "за” такава система. А именно такъв е марксисткият комунизъм, който, според тях, превъзхожда капитализма.

Комунизмът работи. Знам това от личен опит. Когато бях глава на семейството, аз го ръководех по правилата на комунистическата система. Според способностите си всеки от нас допринасяше с каквото може. И всеки получаваше според нуждите си. Аз ходех на работа и осигурявах по-голямата част от парите. Децата не работеха, но се хранеха добре всеки ден. Жена ми работеше и с нея си деляхме задълженията по домакинството (тя се занимаваше с домашните задължения, а аз с всичко останало).

Никога не съм ѝ се жалвал, когато съм бил в тежко положение, а пък тя от своя страна не ме е карала да си зашивам сам копчетата. Дори и не ни е идвало на ум да се оплакваме.

В цялата тази работа не ставаше въпрос за равенство – ние дори не се и замисляхме за него. Стараехме се да се грижим един за друг и тази система работеше.

Защо да не прилагаме тези правила и в обществото?

Уви, динамичността, която присъства в семейството, липсва в голямото общество. Навярно би било добре то да я прилага, но реалността не се подчинява на модалните глаголи.

След като осъзнали това, първите комунисти в Русия въвели така наречения "преходен” период. Социализмът е бил създаден с цел да бъде временен мост, по който да преведе обществото от предишната феодална система към идеалното комунистическо бъдеще.

Обаче социализмът доведе до напълно противоположни резултати. Вместо ограничаване на държавната власт, той я превърна във всемогъща и все по-влиятелна сила, тоталитарна система, в която всеки заподозрян в несъгласие със системата е бивал изпращан в изправителен трудов лагер, откъдето обикновено не е имало връщане назад.

Такава държава никога не би предала властта в ръцете на народа. Ако си усетил вкуса на грубата тотална власт, ти вече не би се отказал от нея. Тя те поглъща изцяло.

В Западна Европа е действал по-лек вариант на социализма с една единствена цел – да не допусне кървавата жестокост на сталинския и хитлеровия социализъм.

Такава благодатна форма на социализма съществува в Европа вече почти 70 години. Тя до такава степен се е настанила в съзнанията на европейците, че за по-голяма част от тях мисълта, че са си самодостатъчни и че могат да разчитат на собствените си сили е смехотворна, та дори и страшна.

Така в Гърция, която похарчи всичко до последната стотинка, събрано под формата на данъци или взети дългове с ясното съзнание, че не може да ги върне, хората продължават да искат от държавата още облаги и привилегии. За тях няма никакво значение откъде ще бъдат взети тези пари. Нека държавата да взима по-големи заеми, нека да работи на пълни обороти, нека да прави нещо, но в никакъв случай да не ме лишава от привилегиите ми.

Напротив, трябва да се протестира и така да принуждаваме правителството да увеличава привилегиите ни.

И други европейски държави започват да следват този пример. Техните граждани непрестанно искат от правителствата си все повече и повече, а и постоянно искат намаляване на изискванията, свързани с личните им отговорности и задължения.

Имам проблеми в семейството? Ще се обърна към правителството, нека то да ги решава. Имам нужда от операция? Пак ще потърся помощ от правителството. Ето защо голяма част от хората в Европа, повече, отколкото в САЩ, умират от заболявания, които са напълно лечими.

Социализъм – това не е мост към комунизма. Той никога няма да ни отведе към него. Напротив, той е задънена улица, дори по-зле, той е път, водещ към пропастта.

Ако хората в САЩ не се събудят до изборите, няма да има кой да спаси Европа от попарата, която сама си е надробила, защото и САЩ ги очаква такава съдба.

 

Превод: Мая Златкова и Боряна Петрова

Споделяне

Още от Свят