Защо Русия връща Сталин на пиедестал

Защо Русия връща Сталин на пиедестал

Култът към Йосиф Сталин, някога почитан като жив светец, а по-късно приеман за едно от най-ужасните чудовища в световната история, се радва на възкресение в Русия и зад граница.

За ужас на мнозина, предложенията за издигане на нов паметник на тиранина заради, както твърдят поддръжниците на идеята, “изключителното” му лидерство по време на войната, спечелиха подкрепата на фигури близки до Кремъл и президента Владимир Путин.

Издигането на блестяща скулптура на комунистическият диктатор дори може да засрами арогантните чуждестранни сили и да ги постави на място, заяви един от високопоставените политици.

“На Запад никога не пропускат възможността да пренапишат историята и да омаловажат ролята на нашата страна в победата над фашизма, а това е още една причина сега да не забравяме Сталин,” заяви заместник-говорителят на парламента Любов Слиска.

Макар че обикновено се изразява възхищение за ролята на Сталин в борбата с нацистите преди 60 години, сега либералите се опасяват, че езикът на кампанията за реабилитация на диктатора предполага и доста по-злокобни интерпретации.

Според тази теория, Кремъл се опитва да възстанови сталинистката ксенофобия, “дисциплина” и култ към държавата, ако не и повсеместния терор, който изпрати милиони на смърт в ГУЛАГ.

Първата забележителна статуя на Сталин в последните години беше издигната в Крим. Там той е седнал с Уинстън Чърчил и Франклин Делано Рузвелт в резиденцията в Ялта, където тримата лидери са разпределяли следвоенна Европа през 1945 г.

Но промяната на лидерството в Украйна през миналата година и протестите от страна на оцелелите жертни на Сталин принудиха скулптура на композицията, Зураб Церетели, да намери ново място за поставянето ѝ в руския град Волгоград, бивш Сталинград.

Освен това, съвсем незабелязано през последните две години, в няколко села бяха издигнати мемориали на Сталин.

Същевременно, вече се проведоха обсъждания на плановете за издигане на монумент близо до руския град Курск, място на най-голямото танково сражение в историята. Предвижда се и включване на маршал Жуков “за балансиране на идеологическата композиция”, обясни губернаторът на региона.

Властите в Москва настояха в руската столица да не се издигат никакви статуи на диктатора. Но името му се появи отново през миналата година, когато в надписите на кремълския мемориал “Волгоград” беше заменен от “Сталинград”.

Градът беше преименуван на Волгоград през 1961 г. От тогава организациите на ветераните и Комунистическата партия лобираха за отмяна на прекръщаването, цитирайки важността на неговата победа над хитлериските армии през 1943 г.

Но въпреки че предпочита да стои натрана от дебатите, президентът Путин се изрази срещу такава крачка като каза: “Сигурен съм, че това ще повдигне подозрения, че се връщаме към времената на сталинизма”.

Възраждането на Сталин, без значение от контекста, заплашва да създаде ново разделение в обществото, което все още е травмирано от ужасите на неговото управление, твърдят критиците на идеята.

 “Представете си реакцията на паметник на Хитлер в Германия – точно така гледаме на това”, каза Борис Беленкин от правозащитната организация “Мемориал”, основана в памет на жертните на Сталин. “Този човек няма нито морално, нито историческо право на паметници.”

Репутацията на Сталин достига апогея си през последните 15 години от живота му, когато култът към личността му надминава дори и този към Хитлер. “Бащата на нацията” е изобразяван всемогъщ и всезнаещ, почти божествен.

Но три години след смъртта му през 1953 г. култът към личността му бе публично отхвърлен от комунистическите лидери и през 1961 г. тялото му беше изнесено от мавзолея на Червения площад.

Бюстът му край стената на Кремъл все още е покрит с венци, а милиони руснаци и до ден днешен почитат управлението му.

В национално изследване, публикувано преди рождения ден на Сталин миналия декември, 29 процента от запитаните смятат, че той е допринесъл за оцеляването на Съветския съюз и победата във Втората световна война, въпреки безспорните доказателства, че неговата тактически погрешна преценка едва не се е оказала гибелна.

Други 21 процента виждат Сталин като “мъдър лидер”, който е изградил “могъща, цъфтяща” страна. А 16 процента твърдят, че само подобна фигура е в състояние да възвърне реда в днешна Русия.

Споделяне

Още от Свят