Застрахователи поканиха Ивайло Пенчев да стане член на асоциацията им срещу 9000 лв.

Ивайло Пенчев

Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ) покани собственика на "Уолтопия" Ивайло Пенчев да лицензира платформата си за онлайн търгове "Окшънайз", като плати такси в размер на над 9000 лева и да стане член на асоциацията. БАЗБ заяви в понеделник, че публикуваният от Комисията за финансов надзор (КФН) доклад е потвърдил https://www.mediapool.bg/kfn-okshanaiz-nyama-pravo-da-predlaga-zastrahovki-news265717.html съмненията на асоциацията, че "Окшънайз", която организира търгове с обратно наддаване и за застраховки, нарушава европейски директиви и Кодекса за застраховането.

Регулаторът провери платформата на бизнесмена Ивайло Пенчев по сигнал именно на БАЗБ.

Проверката започна през април, а докладът беше публикуван на сайта на КФН в петък, преди да бъде уведомен самият Пенчев. Той нарече доклада "анонимен", защото не е подписан.

"Ставайки част от нас – застрахователните брокери, и изпълнявайки всички законови

норми в България и ЕС сме сигурни, че застрахователният пазар ще се развива конкурентно и

иновативно, а ние ще почерпим от неговия безспорен опит в бизнеса", се казва в изявлението на БАЗБ.

Според КФН и БАЗБ онлайн платформата за търгове на Пенчев нарушава две евродирективи и Кодекса за застраховане. Освен това операторът на сайта не е лицензиран застрахователен посредник, въпреки реално осъществяваната от него посредническа дейност, смята БАЗБ.

Още преди да КФН да обяви заключенията от проверката си, Ивайло Пенчев обясни на пресконференция, че не се е лицензирал като застрахователен посредник, защото платформата е едно "табло за обяви". По същата логика КФН би трябвало да провери и Фейсбук, където хората си пускат обяви какво търсят да купят, смята Пенчев.

Според КФН и БАЗБ платформата не изисква легитимация от доставчиците относно техния статут по Кодекса за застраховане и на практика изпълнител на електронна покупка за застраховки може да бъде всеки, включително и лица, които не отговарят на професионалните и други нормативни изисквания, което е нарушение на закона.

На това обвинение Пенчев отговори, че той не е контролен орган, а среща двете страни в процеса на договаряне чрез платформата си.

От изнесените в доклада данни се вижда, че от страна на оператора на платформата са

извършени нарушения, за които БАЗБ дори не е предполагала, казват от асоциацията.

Така например лица, които не притежават лиценз за застраховател, нито са регистрирани като застрахователни посредници, са участвали и са наддавали в търгове за застраховки на платформата. Шест от тези осем застрахователи твърдят, че някой друг се е регистрирал вместо тях, пояснява БАЗБ.

Доставчик в търговете за застраховки е дружество, което дори не е регистрирано в

регистрите на платформата. Според Ивайло Пенчев това дружество участва с цел да следи какво се случва, за да няма манипулации.

За застрахователите е било изненада, че свързано с платформата дружество, без лиценз за застрахователно посредничество, е участвало като доставчик и дори е спечелило търг за сключване на застраховка.

Голяма част от възложителите на търгове са дружества, свързани с платформата, а не са фирми, на които сайтът прави "огромна услуга пестейки им много пари, т.е. платформата работи предимно за интересите на фирми, свързани с нея", смятат от БАЗБ.

Пенчев съобщи, че през платформата са сключени 113 застраховки за около 394 000 лева. Таксите, които е получил от тях са общо 280 лева.

БАЗБ се опитва да опровергае твърдението на Пенчев, че пести парите на фирмите като им предоставя евтина услуга. Асоциацията напомня, че застрахователните брокери работят безплатно за потребителите.

Асоциацията е на мнение, че "покупката на застраховка чрез платформата не дава гаранция за качеството на услугите, легитимността и професионалния опит на доставчиците. Това е огромен проблем както за потребителите, така и за бранша".

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?