Застрахователни компании заведоха искове срещу Ал Каида за 300 милиарда долара

В сряда редица застрахователни компании заведоха искове срещу терористичната организация Ал Каида и нейния ръководител Осама бин Ладен, както и срещу няколко страни от Близкия изток, в които настояват да бъдат възмездени за загуби в размер на 300 млрд. долара.

Тези загуби са свързани с плащанията по искове във връзка с терористичните атаки на 11 септември 2001 г. в САЩ, предаде сайтът К2Капитал. Застрахователните компании подадоха исковете си във федералните съдилища във Вашингтон и Ню Йорк.

Освен срещу Ал Каида, те са насочени и срещу страни като Иран, Сирия и Саудитска Арабия. Сред завелите искове застрахователни компании са Chubb Corp. и Америкън Ре, която е филиал в САЩ на най-голямата в света застрахователна компания - Мюник Ре.

Според компаниите, ответниците носят отговорност за подготовката и провеждането на терористичните актове на 11 септември, довели до катастрофа на застрахователния пазар.

Във вторник окръжният съд на Манхатън постанови, че роднините на жертвите от атаките на 11 септември могат да завеждат искове срещу американски авиокомпании и срещу собствениците на Световния търговски център по обвинение в безотговорност, довела до многобройни човешки жертви.

Юристите, които представляват интересите на застрахователите, на практика визират сумата от 2 до 3 млрд. долара, на която възлизат замразените сметки на редица терористични организации.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?