Застрахователният минимум за туроператори с чартъри става 500 хил. лв.

Застраховката "професионална отговорност" на туроператорите ще се увеличи за фирмите с голям оборот. Това предвижат промени в Наредбата за задължително застраховане, които ще бъдат одобрени от правителството във вторник.

Промените въвеждат минимален праг на застрахователната сума по полицата за туроператорите, които предоставят организирано пътуване с обща цена, с включен чартърен полет – 500 000 лв.

Сега предвидените корекции трябва да повишат сигурността на потребителите при организиране на пътувания с обща цена. С поправките се детайлизира скалата на декларирания оборот на туроператорите, спрямо който се определят минималните нива на застрахователни суми. Едновременно с това се увеличават изискваните минимуми за застрахователните суми, като за различните нива на оборот завишението е между 3 и 7 пъти.

При деклариран годишен оборот от предходната година до 100 000 лв. се предлага застрахователната сума да стане 50 000 лв. Според вносителите най-високото ниво трябва да бъде 1.4 млн. лв. (при годишен оборот над 3 млн. лв.).

Предвижда се проектът да влезе в сила от момента на обнародването му в “Държавен вестник”, като действащите към датата на влизането му в сила застрахователни договори трябва да бъдат анексирани или подновени спрямо новите прагове в двумесечен срок.

Увеличаването на размера на застраховките за туристическите агенции бе обещано след проблемите миналото лято с клиенти на туристическата агенция "Алма Тур" от Русия, Финландия и др. страни. Те не можаха да се върнат в страните си след почивка на българското Черноморие, защото туроператорът им не бе платил стари дългове на авиопревозвача им и се оказа, че направените застраховки не покриват разходите и обезщетенията за туристите.

Споделяне

Още от Бизнес