Затваряме глава "Правосъдие и вътрешен ред" до октомври

България има намерение да затвори главата правосъдие и вътрешни работи до края на септември или началото на октомври, съобщи днес зам.-министърът на вътрешните работи Бойко Коцев.

Европейската комисия взе решение да започне процес по затваряне на глава 24 "Правосъдие и вътрешен ред" миналия понеделник.

България започва италианското председателство с ново самочувствие

Министърът по европейските въпроси и главен преговарящ с ЕС Меглена Кунева благодари на италианското председателство, защото с негово съдействие консултациите за България по глава "Правосъдие и вътрешен ред" са насрочени за септември, след което България се надява да затвори главата. Министър Кунева присъства днес на публичната лекция на посланика на Италия у нас Джан Батиста Компаньола за приоритетите и предизвикателствата пред италианското председателство на ЕС в хотел "Шератон".

Още

Според Бойко Коцев страната ни ще положи усилия при всички случаи главата да бъде затворена в рамките на италианското председателство на ЕС до края на годината. Той обясни, че още миналата година сме имали готовност да затворим главата, но това не станало, защото в Европейската комисия липсвал административен капацитет. По същото време еврочиновниците били ангажирани с 10 държави от първата група на присъединяване към Евросъюза, обясни зам.-вътрешният министър.

Следствието ще остане част от съдебната система, но върху него ще легне тежестта да разследва определени престъпления в досъдебната фаза, обяви зам.-министърът на правосъдието Севдалин Божиков при представянето на изискванията пред страната ни след затварянето на главата. Идеята за редуциране на провомощията на следствието се одобрявала от Европейската комисия.

Тенденцията е следователите да разследват най-тежките престъпления, които са свързани с мира и човечеството, и които имат изключително опасен за всяка една държава характер - шпионажът, вредителството, всичко онова, което е свързано с вътрешния ред и сигурността на една държава, обясни зам. министърът. Следствието ще разследва и престъпления, извършени от магистрати, министри, депутати, политици. Зам.министърът допълни, че сега предстои да се структурира разследващото звено от дознатели.

800 дознатели ще бъдат назначени в МВР до края на тази година, а през 2004 г. - още 1200. Според Божиков интересът бил голям. Той даде за пример Пловдив, където за 8 места кандидатствали 350 души.

Едва след като се структурира системата на дознанието ще се премине към промени в НПК, където точно ще е посочено мястото на следствието. Новите НПК и ГПК трябва да се готови до 2005 г. През ноември 2004 г. пък трябва да е приключила работата по административно -процесуалния кодекс.

Други изисквания, които ЕС поставя пред нас, са да се подобри системата на правна помощ и тя да е гарантирана за всеки български гражданин, да се гарантира плана за изпълнение на съдебната реформа, да продължи укрепването на Висшия съдебен съвет и подобряване на работата му.

МВР пък предстои да дооборудва с техника консулските служби в чужбина, да работи още по визовата политика, така че чужденците, които влизат без визи в Шенгенските държави, да не се нуждаят от визи за България. МВР също така трябва да закупи катери, с които да контролира границата ни по Черно море и Дунав.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?