Затворени са три бензиностанции, а 10 хил. л дизел спрени от продажба заради нарушения

Затворени са три бензиностанции,  а 10 хил. л дизел спрени от продажба заради нарушения

Три бензиностанции в Силистренско са затворени, на други четири са издаден предписания за спиране разпространяването на течни горива, а върху 10 хил. литра дизел е наложена забрана за продажба. Това съобщиха от Държавната агенция по метрология и технически надзор, чиято проверка в региона е установила несъответствие в качеството на подаването горивата, неспазване на изискванията за смесване на дизеловото с биогориво, както и документални нарушения.

Предстои да бъдат съставени актове за общо 94 000 лв. Три от тях ще са несъответствия с изискванията за качество, един за несъответствиe с изискванията за съдържание на биогориво в течно гориво, а 14 - за документални нарушения.

Извършената проверка от Главна дирекция “Контрол на качеството на течните горива" на агенцията е обхванала 10 вериги бензиностанции и 35 малки обекта, които представляват 95% от местата за продажба на горива в Силистренско. Проверени са 21 декларации за съответствие, с които на пазара са разпространени 70 млн. л. течни горива. Взети са 29 проби от гориво за дизелови двигатели и 17 проби от автомобилен бензин.

Отклонения от нормите са установени в 8.7 % от взетите и изпитани проби, което веднъж е станало в подвижни лаборатории на място и втори път 11 от пробите са били проверени в акредитирана стационарна в София. При 20% от проверените обекти пък са с констатирани документални нарушения.

Пробите са изпитани в две акредитирани подвижни лаборатории на място, като 11 от тях са изпитани в акредитирана стационарна лаборатория в София.

След извършена експертиза на получените резултати са изготвени 46 експертни заключения, 10 констативни протокола за съответствие на течните горива с изискванията за качество и 17 експертни заключения, както и 11 констативни протокола за съответствие с изискванията за съдържание на биогориво в течно гориво.

Установени са 3 несъответствия с изискванията за качество на гориво за дизелови двигатели и 1 несъответствие с изискванията за съдържание на биогориво в гориво за дизелови двигатели.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?