Затяга се конфликтът между България и Украйна за фериботните превози

Затяга се конфликтът между България и Украйна за фериботните превози

Конфликтът между българските и украинските оператори на фериботи по маршрутите Варна – Иличовск и Варна – Поти – Батуми се задълбочава и започва да притеснява правителството ни, заяви в четвъртък транспортният министър Петър Мутафчиев.

От бизнес спор между "Български морски флот" (БМФ) и украинската "Украфери" за превоз на товари за около 40 млн. долара на година, ситуацията вече може да се разреши само на правителствено ниво.

Между България, Гърция и Грузия има междуправителственото тристранно споразумение, според което два български и два украински фериботни кораба превозват товари между трите страни. Заради кризата обаче превозите от България до Украйна и Грузия намаляват, но тези между Украйна и Грузия остават сравнително стабилни.

В същото време Украйна от няколко месеца се опитва да изтласка България от украинско-грузинския маршрут. От близо месец български кораб не е бил товарен на украинско пристанище.

"Никоя страна не може да реши, че тя едностранно ще обслужва оборота на която и да е друга линия по това споразумение, защото в това споразумение има реципрочност на превозите от страна на българските и украинските превозвачи, така че линията Поти/Батуми-Иличовск-Варна трябва да се обслужва на реципрочен принцип", каза Мутафчиев.

"Украинската страна сключи отделно споразумение с Грузия за отделна линия (Керч - Поти - Батуми), чиято цел отново беше да се изтеглят товари и всички тези действия са в защита на един корпоративен интерес от страна на украинските превозвачи", допълни той.

Категорично настояваме украинското правителство да вземе мерки, каза транспортният министър.

Той добави, че разговори за решаването на проблема са водени на високо правителствено ниво, включително и от премиера Сергей Станишев.

Нарушаването от страна на украинските превозвачи на спогодбата създава напрежение между България и Украйна, смята министър Мутафчиев. Това може да влоши взаимоотношенията ни, допълни той.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?