Затяга се контролът върху нитратите в пролетните зеленчуци

Затяга се контролът върху нитратите в пролетните зеленчуци

Засилени проверки по стоковите борси за наличие на нитрати в излизащите през пролетта на пазара зеленчуци и плодове ще разпореди министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщиха той при посещението си на зеленчуковата борса в с. Кърналово край Петрич.

Към инспекторите от Националната служба по растителна защита и от районните здравни инспекции ще се присъединят и представители на Националната агенция по приходите и Агенция "Митници", които паралелно ще проверяват за нелегален внос на плодове и зеленчуци от Македония.

Проверките ще бъдат по всички зеленчукови борси, тържища и пазари в страната, включително и на българската продукция, заяви министърът. Освен това ще се засили и контролът за нитрати при вносната продукция и най-вече от Македония и Турция. Българската норма на нитрати преди години беше 250-290 мг на кг, а сега има случаи на 4500 мг, обясни министърът. Световната здравна организация (СЗО) изисква в един продукт да има не повече от 50 милиграма нитрати на килограм продукт за бебетата, обясни Найденов.

Той цитира и предупреждение на СЗО, че консумацията на плодове и зеленчуци с нитрати над определените стандарти може да доведат до рак на стомаха.

Министърът припомни, че по Програмата за развитие на селските райони се изплащат огромни суми за проекти за почистване на замърсени с нитрати площи. В ЕС всеки производител носи отговорност за онова, което продава. Той трябва да изчезне от пазара, ако някой се разболее от зеленчуците, заяви министърът.

Кметове и земеделски производители от района са коментирали пред Найденов като един от най-сериозните проблеми силно раздробените земи, заради което не може да се получават субсидии. В района има и много пустеещи земи.

Министърът обясни, че ще инициира срещи за пилотни проекти за комасация (уедряване на обработваемите площи) в региона на Петрич и Сандански. Според него трябва да се инициират и информационни кампании за популяризиране на сдружаването на земеделците в региона, за да получават субсидии.

Споделяне

Още от Бизнес