Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Затяга се контролът за произхода на биопродуктите

2 коментара
Затяга се контролът за произхода на биопродуктите

Държавата ще затяга контрола върху произхода на представяните за биологични продукти, стана ясно от изявление на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, който откри изложението “Зелени дни” пред Народния театър “Иван Вазов” в столицата.

“Всичко, което се предлага на пазара, трябва да подлежи на контрол. В този смисъл биопродуктите трябва да бъдат с изяснен произход. Трябва да имаме гаранция, че това, което се предлага с наименованието, е наистина биологично чиста храна”, каза министърът.

За целта ще бъде създаден отдел “Биологично земеделие” към дирекция “Растениевъдство” на агроведомството. В него ще работят 10 експерта, които да организират сертификацията и контрола на биопродуктите.

Ръководството на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) има амбицията да върне добрия традиционен вкус на нашата трапеза, за да си спомним за уникалния вкус на българските продукти, които да завещаем на следващите поколения, коментира Найденов.

В рамките на изложението са представени традиционни български храни като зелено сирене, произвеждано единствено в тетевенското село Черни Вит, деликатесът от овче мляко крокмач, месния деликатес разложки дедец, сурово сушени колбаси от с. Горно Драглище, уникални тикви от с. Горно Драглище, пчелен мед от с. Ракита, сирена от каракачански овце от с. Влахи, както и домашно кисело мляко.

До 18 април в градинката пред театъра на специално изградени шатри ще представят стоките си производители на биосертифизцирани храни и козметика, активни организации на природозащитата и биоразнообразието, и природни паркове.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Кибоко
    #2

    В рибарските магазини се продава риба с неустановен произход. За охладената и прясната риба не се посочва мястото на улова, времето на улова, наименованието на рибата (предлага се херинга за карагьоз или "филе от риба" ) и т.н. В ЕС има установени правила за етикетиране на рибата ,които не се спазват а и никой не контролира рибарските магазини. Навярно РИОКОЗ и ДВСК нямат представа от тези работи.

  2. :)
    #1

    в ес има регламент 834/07 г. относно биологичното производство и етикетирането на биапродукти.българия като държава членка е длъжна пряко да го прилага.мзх е контролиращият орган съгласно закона за храните.те чак сега ли затягат контрола?три години след влизането ни в ес?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.