Завършен е проектът на 150-етажен небостъргач в Чикаго

Завършен е проектът на 150-етажен небостъргач в Чикаго

Архитектът Сантяго Калатрава представи в понеделник проектът на небостъргач, който трябва да стане архитектурното чудо на Чикаго и на САЩ, съобщи вестник “Чикаго трибюн” във вторник. Ако 609-метровото здание бъде построено, то ще бъде най-високото в САЩ.

Сградата, която бе кръстена Чикагския свредел (Chicago Spire) ще има 1200 апартамента. На няколко етажа в него ще се помещават предприятия за комунални и битови услуги, които ще обслужват основно обитателите. Подземният гараж ще побира 1350 коли. Около зданието ще се разпростре парк и ще има търговски център. 

Дизайнът на кулата, идеята за която бе обявена още преди две години, се променя няколко пъти. Така първоначално се планираше да се направи плосък покрив вместо сегашния, който прилича на върха на обелен банан.

Въпросът с финансирането на проекта, който, по думите на автора му ще влезе в учебниците по архитектурата на 20 и 21 век, ще се нареди до знаменитите John Hancock Center и Sears Tower. Проектът официално ще бъде представен на градските власти в Чикаго през април.

Споделяне

Още от Свят