Здравната каса обвинена, че отказва лечение у нас, но плаща за същото зад граница

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) отказва да плати имплант за лечение чрез дълбока мозъчна стимулация на пациент, страдащ от болестта на Паркинсон, в България, но заплаща същото лечение, със същите импланти в чужбина, съобщи в сряда пред журналисти Васил Настев, председател на асоциация "Паркинсон". Отказът на НЗОК е бил с мотив "липса на средства".

Имплантът, който се поставя в мозъка на пациента, струва 20 хиляди евро, а към момента има 20 чакащи пациенти за подобно лечение, каза д-р Красимир Минкин от столичната болница "Св. Иван Рилски", в която се извършва такова лечение. НЗОК заплаща само интервенцията или около 3 500 лв.

Касата обаче е платила пълния размер на импланта, както и интервенцията на български пациент, лекуван в чужбина, допълни лекарят.

Лекари и пациенти изразиха недоумението си защо НЗОК не плаща импланта за лечение в България, но го прави за чужбина на същата или по-висока цена.

Методът за лечение се използва от 30 години и в Европа близо 100 хиляди пациенти са били подложени на дълбока мозъчна стимулация, обясни д-р Минкин. По думите му чрез него пациентите отново могат да се обслужват сами, а дори някои се връщат отново на работа.

Споделяне

Още от България