Здравният министър обяви, че писмото за съкращения в системата е сгрешено

Таня Андреева, сн. БГНЕС

Здравният министър Таня Андреева обяви, че има техническа грешка в писмото, с което ведомството е поискало 10% съкращения във финансираните от него структури като Бърза помощ, психиатриите, кръвните центрове и др. След острата реакция на синдикатите преди ден от здравното министерство се оправдаха, че съкращенията ще обхванат само администрацията в тези структури, а не медицински персонал.

В писмото, с което министерството настоява предложенията за съкращения да бъдат предадени до два дни обаче това уточнение липсва, а се искат конкретни предложения за съкращаване на общата щатна численост приблизително с 10%.

”Единственото, което мога да кажа е, че това беше една техническа грешка и аз лично бях доста учудена, защото всички знаем колко усилия полагаме за това да се стабилизира и да се промени ситуацията в спешната помощ, в психиатричните клиники, които са единствените лечебни заведения, които са на пряко подчинение на Министерство на здравеопазването. И за мен беше абсурдно такъв тип тълкувания да има. Но очевидно понякога една чиновническа грешка може да предизвика по-тежка ситуация, заради което трябва да бъдем внимателни”, заяви Андреева в четвъртък пред ТВ7.

”Първо искам да поясня, че в писмото става въпрос само за предложения. То не е с императивен характер – да бъдат осъществени тези съкращения. Всеки един директор на второстепенен разпоредител е съвсем наясно какъв щат има и дали той може или не може да бъде оптимизиран. И повярвайте, за 10 минути може да се даде такъв отговор, защото в системата има над 700 незаети места. Спокойно могат да предложат те да бъдат съкратени”, заяви Андреева.

”Тук дори не става въпрос да се съкращават работещи хора, а просто да се оптимизира щатът. Защото действително през последните години той е много раздут. Аз ще дам пример да кажем със Съвета по цени и реимбурсация, който е бил дирекция към министерството с 10 човека, днес тя е с 45 човека щат. Не работи. Аз го видях и в Министерството на здравеопазването, където вече направих съкращения. Искам да ви кажа, че там една преписка се движи по две седмици между дирекциите докато стигне до министъра или до зам.-министрите, за да се вземе решение”, допълни тя.

Андреева обясни, че е получила обаждания от подчинените структури и част от тях са обявили, че няма да дадат предложения за съкращения, защото според тях администрацията е добре оптимизирана във времето. Министърът заяви, че ще се съобрази със структурите, които не искат да правят съкращения.

Споделяне

Още по темата

Още от България